KABLOSUZ AĞLAR
Gözler WIMAX'in üzerinde

Dünya çapındaki telekom sağlayıcıları, kablosuz internet erişimini yaygınlaştırmak için Intel’in yeni WiMAX çözümünü denemeye hazırlanıyor.
Intel, üreticilerin ve telekom sağlayıcılarının, tüm dünyada yeni nesil kablosuz geniş bant ağı kurmasına imkan tanıyan ilk WiMAX ürününün hazır olduğunu duyurdu. Ayrıca, dünya çapında farklı servis sağlayıcıları da, yüksek hızlı kablosuz geniş bant teknolojisini tüketicilere ve kurumlara tanıtabilmek için bu yıl sonunda, Intel'in silikon ürünlerine dayanan WiMAX denemeleri yapmayı planlıyor. Intel'in WiMAX ürününe ilişkin duyurusunu takiben, önde gelen ekipman sağlayıcıları da Intel ürünlerine dayalı WiMAX çözümlerini duyurdu.

Dağlara taşlara internet gelecek

Evlere ve kurumlara, yüksek hızlı, kablosuz geniş bant bağlantı noktalarını sağlayan WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), aslında standart bir kablosuz teknoloji. fiehir içinde 3 kilometre, şehir dışında 50 kilometre yarı çapında bir alana erişim sağlayabilen WiMAX teknolojisi, standart tabanlı olması nedeniyle, yeni ve mevcut kullanıcılara daha kolay ve daha ucuz kablosuz internet erişim imkanı sunuyor. Bu teknoloji, aynı zamanda ilk kullanımda, şu anda DSL veya kablolu erişim hizmeti verilemeyen alanlara yüksek hızda internet erişimi ve çok uzak mesafelere kablosuz bağlantı kurulmasını sağlayacak

Mobil cihazlarda canlı video

Daha önce kod adı “Rosedale” olan Intel PRO/Wireless 5116 geniş bant arabirim cihazı, telekom sağlayıcılarına ve son kullanıcılara, farklı üreticilerin ekipmanlarının bir arada çalışabileceklerinin güvencesini veren IEEE 802.16-2004 standardına dayanıyor. 802.16- 2004'e dayanan WiMAX çözümleri, yüksek hızda internet bağlantısı, IP (Internet Protocol) ve TDM ses özellikleri ve IP tabanlı gerçek zamanlı video sağlayarak, yüksek hızlı sabit kablosuz ağ kurulmasına olanak tanıyor. Intel PRO/Wireless 5116 geniş bant arabirimi, uygun maliyetli WiMAX modemler ve bina içi geçitleri için yonga üzerinde ilk 802.16-2004 sistemi. Bu birimler, kablosuz geniş bant sinyallerini alıp gönderebilmek için, evlere ve işyerlerine yerleştirilebiliyor.

Kablosuz Ağ ve Mobil Teknoloji Terimleri

3G - 3G (veya 3-G), üçüncü nesil cep telefonu teknolojisinin kısaltmasıdır. 3G ile ilişkili hizmetler, hem sesli veri (telefon görüşmesi), hem de sessiz veri (karşıdan bilgi yükleme, e-posta gönderme/alma ve anında ileti) aktarımına olanak verir. 384kbps'ye ulaşabilen veri iletim hızları ile, standart çevirmeli bağlantıya göre yedi kat daha hızlıdır. 3G kapsama alanının dışına çıktığınızda, bağlantınız kesilmeden hizmet otomatik olarak GPRS'ye geçiş yapar.

802.11a - 802.11a -- 5 GHz bandında 54 Mb/s hızına kadar çıkan iletim sağlar. Radyo frekansı karışma olasılığı 802.11b ve 802.11g'den daha azdır. Kapsama aralığı 802.11b'den göreli bir şekilde daha kısadır (yaklaşık 60 metre). 802.11b ile birlikte çalışmaz.

802.11b - 802.11b -- 2,4 GHz bandında 11 Mb/s iletim sağlar. 802.11a ile birlikte çalışmaz. Merkez istasyondan 100 metrelik uzaklık içinde veri erişimi sağlar.
802.11g - 802.11g -- 2,4 GHz bandında 54 Mb/s (normalde 22 Mb/s) hızına kadar iletim sağlar. 802.11b'in ardılı kabul edilir ve bununla uyumludur. Merkez istasyondan 100 metrelik uzaklık içinde yüksek hızda veri erişimi sağlar.

Bluetooth® - Bluetooth®; Bluetooth® özelliği etkinleştirilmiş bir cihaz ile bir diğerini ağınızı kullanmadan hızlı ve kolay bir şekilde bağlamaya olanak verdiğinden kablosuz Yerel Ağı mükemmel bir şekilde tamamlar. Örneğin, dizüstü bilgisayarınızı kullanarak uydu iletişimli bir işyerinde kapsama alanı içindeki herhangi bir Bluetooth® özelliği etkinleştirilmiş yazıcıda belge yazdırabilirsiniz (Bluetooth® ürünleri kablosuz ağlardan daha kısa uzaklıklarda, yaklaşık 10 metre içinde çalışır). Buna ek olarak geçici bir ağ oluşturarak (kişisel ortam ağı (PAN) da denir) resmi olmayan toplantılarda, mesela müşterinin toplantı masasında, dosya alışverişi yapabilirsiniz. Bluetooth® özelliği esnek ve doğaçlama çalışmaya olanak sağlar, özellikle sabit veya kablosuz bir ağa bağlanmaya zamanınız olmadığında yararlıdır.

Dolaşım - Dolaşım, kablosuz kullanıcının kablosuz yerel ağa (WLAN) kesintisiz bir şekilde bağlantı sağlayarak binada, kampüste veya büyük bir komplekste serbestçe hareket edebilmesi veya "dolaşabilmesi" demektir. Bu olanak stratejik bir şekilde yerleştirilen erişim noktaları kullanılarak sağlanır. Kullanıcı bir erişim noktasının kapsama alanı dışına çıktığında otomatik olarak diğer erişim noktasına aktarılır.

EDGE - EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) mobil aygıtlara geniş bant hızına yakın veri hızlarında çalışma olanağı sağlayan bir 3G teknolojisidir. Dünya çapındaki GSM operatörleri tarafından hızlı bir şekilde yaygınlaştırılan global bir kablosuz geniş alan veri iletişimi standardıdır.

Erişim Noktası (Access Point) - Erişim Noktası (Access Point), WLAN ağındaki kullanıcıları bağlayarak veri ileten ve alan (bazen alıcı verici de denir) bir cihazdır buna ek olarak WLAN ve şirketin Yerel Ağı gibi bir kablolu ağ arasında bağlantı noktası olarak da hizmet verir. Erişim Noktaları, yükseltilmiş kablosuz güvenlik sağlamaları ve kablosuz kullanıcının erişmesi gereken hizmetlerin fiziksel kapsama alanını genişletmeleri nedeniyle önem taşırlar. Her erişim noktası tanımlı ağ alanı içinde birden çok kullanıcıya hizmet edebilir; kişiler bir erişim noktasının kapsama alanı dışına çıktığında bu kullanıcılar otomatik olarak bir sonraki erişim noktasına aktarılır. Küçük bir WLAN ağında tek bir erişim noktası yeterli olabilir; gereken sayı ağ kullanıcıları sayısına ve ağın fiziksel boyutuna bağlı olarak artar.

Etkin Nokta (Hotspot) - Etkin Nokta İngiltere ve Avrupa'nın geri kalanındaki hava alanlarında, otellerde, konferans salonlarında ve diğer kamu alanlarında bulunan ortak WLAN ağlarıdır. (Yerel Starbucks Kahve Mağazalarında amblemi görmüş olabilirsiniz.) Bir Etkin Nokta'nın kapsama alanı içinde olduğunuzda dizüstü bilgisayarınızı veya PDA'nizi kullanarak Internet'e kablosuz bağlanabilirsiniz. İngiltere ve Avrupa'nın diğer kısmında şu anda yüzlerce etkin nokta vardır ve yakında kurulması planlanlanan pek çok etkin nokta vardır.

GPRS - GPRS, General Packet Radio Service (Genel Paket Radyo Servisi) tanımının kısaltmasıdır ve bu standart, hücresel şebekelerde devre anahtarlamalı bağlantılar yerine paket bağlantılara olanak verir. Kullanılabilir toplam GPRS bant genişliği, herhangi bir zamanda gönderi yapan kullanıcılara derhal tahsis edilerek yalnızca aralıklı olarak veri gönderip aldıkları durumlarda bağlantıdan daha fazla yararlanmaları sağlanır. Bu, Internet erişimi gerekli olduğunda yüksek hızlı mobil erişim ve cep telefonu şebekesine bağlanma olanağı sağlar.

GPS - GPS, Global Konumlandırma Sistem'inin kısaltılmış halidir; GPS dünya yüzeyine yakın bir yerde bulunan (bazen dışında da olabilir) uygun donanıma sahip kullanıcılara 24 saat üç boyutlu konum, hız ve zaman bilgisi veren uydu tabanlı radyo konumlandırma sistemlerini belirtir. GPS teknolojisi çok çeşitli uygulamalarda kullanılır; denizcilik, çevre, havacılık, izleme ve gözlemleme gibi.

Kızılötesi - Kızılötesi, eş düzeyde ağ oluşturmaya yönelik başka bir yöntem olması açısından Bluetooth®'a benzer. Bu yöntemde veriler kısa uzaklıklardaki cihazlar arasında radyo dalgalarıyla iletilir. (Verilerin kızılötesi ile gönderilebildiği kapsama alanı Bluetooth®'dan kısadır.) Örneğin bir iş arkadaşınızla dizüstü bilgisayarlarınızı yaklaştırıp her ikisinin kızılötesi bağlantı noktasını kullanarak veri alışverişi yapar ve arkadaşınıza bir metin belgesi gönderebilirsiniz.

Ortam Erişim Denetimi (MAC - Media Access Control) - MAC adresi cihazın ağa bağlandığı fiziksel adrestir. Bu benzersiz donanım kimliği cihazların erişim noktası aracılığıyla kablosuz ortam ağı (WLAN) gibi ağlara erişimini sağlamak için kullanılabilir.

PAN - Kişisel ortam ağları olan PAN'lar, geçici bir ağ oluşturarak sabit veya kablosuz ağdan ayrı bir şekilde çalışan, kapsama alanı kısa sıradan ağlardır. Ani toplantılarda kolaylıkla dosya alışverişi yapabilir, sabit veya kablosuz ağa bağlanmak zorunda kalmadan belge bastırarak zaman kazanabilir ve Bluetooth® özelliği etkinleştirilmiş cihazlar arasında gittiğiniz her yerde bilgi paylaşımı yapabilirsiniz.
Saniyedeki megabit sayısı (Mb/s) - Saniyedeki megabit sayısı (saniyede bir milyon bit) bilgi aktarım hızını ölçmek için kullanılır. [Bit ikili rakam yerine kullanılır, bilgisayarın tutabileceği en küçük bilgi birimidir]

USB / USB 2.0 - Evrensel Seri Veri Yolu'nun kısa biçimidir [bilgisayarı dış belleğe ve çevre birimlere bağlama], USB 12 Mb/s hıza USB2 ise 480Mb/s hıza kadar veri aktarımına olanak sağlayan dış veri yolu standardıdır. USB bağlantı noktası fare, yazıcı ve klavye gibi çevre birimlerini bilgisayara bağlamak için kullanılır.USB bilgisayarla dış çevre birimleri ve cihazları arasında iletişim kurmaya yönelik bir dış arabirim standardı veya bağlayıcıdır. USB varolan seri bağlantı noktalarının, paralel bağlantı noktalarının, klavye ve monitör bağlantılarının yerini almayı hedefler ve klavye, fare, monitör, yazıcı ve çıkarılabilir sabit sürücülerle kullanılabilir. USB, düşük fiyatlı çevre birimlerine özgü koşullarda 1,5 ve 12 Mb/s (Megabit/saniye) hızında çalışır. Yüksek hızlı USB olarak da adlandırılan USB 2.0 geliştirilmiş daha hızlı bir sürümdür ve 480 Mb/s hızında çalışır.

VPN - Sanal Yerel Ağ veya VPN, kullanıcıları işlerine veya kişisel ağlara veya sunuculara güvenli bir "tünel" üzerinden bağlamak için Internet kullanır. Bu, Internet erişimi olan herhangi bir yerden işyeri ağınıza güvenli bir şekilde bağlanabilmeniz anlamına gelir. Örneğin, İngiltere ve Avrupa'nın diğer kısmındaki hava alanları, oteller ve konferans merkezlerinde bulunan yüzlerce Etkin Noktadan birinden bir VPN kurabilirsiniz.

WLAN - Kablosuz Yerel Ağ veya WLAN ağları dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, yazıcılar, PDA'ler ve işyeri ağınız arasında kablosuz erişim noktaları aracılığıyla kablosuz bağlantı sağlar. Bu ek kablolama maliyetine ve karmaşıklığına girmeden ağınızı (ve işinizi) genişletmeniz için kolay bir yöntem sağlar.

Wi-Fi - Wi-Fi, 802.11 standardını temel alan Kablosuz Yerel Ağ ürünleriyle birlikte çalışma sertifikası sağlamak amacıyla oluşturulan kar amaçlı olmayan bir kuruluştur.

Yerel Ağ - Yerel ağlar sabit ağınızı oluşturan bağımsız sabit kablolu ağlardır. Cihazlar kablo ve bağlantılarla sunucularınıza bağlanır. Yerel Ağlar en çok kullanılan ağ türüdür, ancak bu durum uzun sürmeyeceğe benzer, kablosuz yerel ağlar giderek daha çok tercih edilmeye başlamıştır.

Ekleyen shyama