IP Routing




Ozgur Karatas 15/02/2003
Electronics and Computer Engineer
okaratas@students.istanbul.edu.tr
Engineering Faculty - Istanbul University http://www.istanbul.edu.tr


IP ROUTING

Büyük yapıdaki networkler segment adını verdiğimiz küçük parçalara bölünerek daha etkin bir hale getirilirler. Bu networkleri birbirine bağlamak için kullanılan aygıtlara Router denmektedir. Bu konuda pazar lideri ise Cisco Systems denebilir. Router'lar IP paketlerini bir networkten bir diğerine aktarırlar. Routing işlemi bir paketin bir networkteki bir aygıttan diğer bir networkteki bir aygıta gönderilmesidir. Router'lar uzak networklerin adreslerini oluşturdukları bir routing tablosunda tutarlar. Routing tablosu içindeki bilgiler manuel olarak ya da otomatik olarak tutulur. Networkteki makinaların adreslerin routing tablosunda otomatik olarak tutulması dynamic routing (dinamik yönlendirme) olarak adlandırılır. Bu işlem dynamic routing protokolü tarafından yapılmaktadır.

Örneğin aşağıdaki komut ile bilgisayarınızın route tablosuna bakabilirsiniz:
#route -n
IP Routing İşlemi Nasıl Yapılır ?
Bir bilgisayar farklı bir networkteki başka bir bilgisayara erişmek veya paket göndermek istediğinde ARP protokolü çalışarak hedefin IP adresini bulmaya çalışır. Ardından router aracılığıyla bir networkten diğer bir networke paket gönderilmesi sağlanmış olur.
Küçük networklerde router'lara her iki networkün (subnet) de adresleri konfigurasyon sırasinda bildirilmis ve route tablosuna eklenmiştir. Ancak bir iki ya da daha çok router ile çok sayıda network birbirine bağlandığı zaman routing işlemini düzenleyecek mekanizmalara gereksinim duyulur.
Static Routing :
Statik routing işleminde ise network mühendisi routing tablosundaki bilgileri manual olarak (el ile) girmekte ve route tablosunu kendisi oluşturmaktadır. Statik routing işleminin üstün yanları vardır. Herhangi bir ek router işlemcisine gerek kalmaz ve routerlar arasında bant genişliği kullanılmaz.
RIP Protokolu :
RIP'in açılımı Routing Information Protocol'dur. IP internetworklerinde routing bilgisini değiştirmek (aktarmak) için kullanılan bir protokoldür. Özellikle büyük networklerde routerlerin ne kadar paket route ettiğini saymak ve kontrol etmek için yapılandırılır. Ayrıca RIP protokolü; her 30 saniyede bir routing tablosunun bütün aktif arabirimlere gönderilmesini sağlamaktadır.
Traceroute Komutu :
Bu komut herhangi bir bilgisayarın route yolunu gösterir. Bir IP adresi ya da domain adı yazılarak, o adrese ulaşmada kat edilen yollar bulunmaktadır.
Örneğin;
root@debian.tr:~# traceroute www.debian.tr
traceroute to dns.debian.tr (10.0.0.1), 30 hops max, 38 byte packets
1 dn.debian.tr (10.0.0.1) 0.300 ms 0.334 ms 0.187 ms
root@debian.tr:~#