Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Duyurular > Okul ile ilgili > Bölümün son dönemdeki kalitesi
Yazar
scyptor


avatar
İstanbul
Kayıt: 01.04.2020
10.04.2020-23:37 #79383
cantur yazdi
 
scyptor yazdi
 
orhan yazdi
 
Bence gayet yeterli. Doğru soruları sorabildiğin sürece cevap alırsın veya yönlendirilirsin
Üniversitede teorik bilgi alacaksın.
AI ML öğrenirsin ama keras gurusu olmayı bekleme.
Temel programlama öğrenirsin ama java cpp uzmanı olarak mezun olamazsın.
Elektronik, low level dersler alırsın ama çok nadiren bu bilgi sana lazım olur.
Bizim sektör için üniversite artık tek yeterli kurum değil.

O yüzden ısrarla soruyorum beklentin nedir?
Ama cevap alamadım doğrusu. Yatay geçiş yapacaksın bu eğitiminin yarısını geride bırakmak demek. Şimdiye kadar kariyerin ile ilgili bir plan yapmış olman gerekirdi. Daha spesifik sorular sorabilmeliydin.


Cevabınız için teşekkür ederim.Beklentim kendimi veri bilimi alanında geliştirmek.Aslında kariyer planımı yaptım ve bu doğrultuda seçimimi yaptım ancak son dönemde bazı değişiklerden dolayı yaşadığım şehre dönmeye karar verdim.Hocalara baktığımda machine learning,deep learning gibi alanlarda da araştırmalarının olduğunu gördüm ancak bu konuyu açmamın sebebi diğer platformlarda pek iç açıcı yorumların yer almamasıydı.

Spesifik olarak şunu sormak isterim.Belirttiğim konularda bölümde ne gibi çalışmalar yapılıyor ? Bu alanlarda kendini yetiştirmek isteyen biri bölümde yeterli fırsat ve olanaklara sahip olabilir mi ? Tekrardan teşekkür ederim.



Foruma uzun zamandır birşeyler yazmıyorduk. Sayende canlandı öncelikle teşekkürler.wink
Orhan arkadaşımız içtenlikle birçok sorunu cevaplamış ama hem bölümün 2005 mezunu hem de bir çalışanı olarak bölüm hakkındaki 1999lardan kalan gereksiz kötü yorumları artık geçersiz kılmak adına biraz özetleme yapma ihtiyacı duydum.

1. Üniversitenin Bölünmesinin bir zararı oldu mu?
Başta evrak işlemleri ile alakalı evet. Ama öğrenciye yansıyan hiç bir zararı olmadı. Son dönemde deprem dolayısı ile ana binamızın kullanılmaz hale gelmesinin zararı daha fazla oldu. Erasmus ve diğer anlaşmalar aynen korundu. Kişisel fikrim bu değişim programları Mühendislik mesleği için ek bir katkı göstergesi değiller. Sosyal v.b. dallar için artısı büyüktür belki ama bizim için interneti kullanabilme kabiliyeti lokasyondan daha önemli. Bu aynı zamanda Bil. Müh. eğitimini hangi üniversitede aldığının da önemi olmadığını söylememe eş değer. Nerede rahat ediyorsan bence orada okumakta fayda var.

2. Bölümün Kalitesi:
Bu soruya yansız cevap verebilir miyim bilemiyorum. biggrin
Yıl 2000 hoca sayısı bir elin parmakları kadar. Öğrenciler ilk 5000'den giriyor. İnternet v.b. kaynaklar kısıtlı. Derste hoca ne anlatırsa o bizim için ana rota oluyor. Öğrencilerde genel bir memnuniyetsizlik eskiden kalma. (Bu bizim sınıfımızda hiç olmadı. Herkes yarış içerisindeydi ve çoğunluk da iyi yerlere girdiler)
Yıl 2020 hoca sayısı 5x 6x arttı. Konusunda uzman hocalar daha az derse girip daha etkin işler yapabilir oldu. Ek lablar piyasaya yönelik dersler açıldı dışarıdan gelen eğitmenlerle öğrencilerin piyasa ile olan bilgi kopukluğu azaltıldı. Eskiden donanım - elektronik eksenli olan eğitim yazılım, haberleşme , yapay zeka, siber güvenlik ve gömülü sistemler gibi kırılımlar için evrildi. Eski forumlarda yazılanlarla kıyaslanamayacak dönüşüm yaşandı yani. Ayrıca internetteki bilgi bolluğu artık öğrencinin istediğini bulması için hoca ile olan bağını kopardı. ( Covid 19 salgını ise bizi de üniversiteden kopardı şu aralar ) Bu arada ösym sıralaması açılan yeni bölümler ve popülarite nedeni ile 35.000 lere düştü. (Nasıl bir tezat içinde artık sen düşün)

3. Bölümün Akademik Kadrosu hk.
Ben de bu kadronun bir elemanıyım. Düşüncelerim ben de kalsın. Ama şunu not olarak yazalım Bilgisayar Müh. için ne kadar genç o kadar iyi demektir. Prof'u bol bir bölümde teorik dersleri evet çok daha iyi alırsın ama pratik kodlamayı bu kişilerden öğrenemezsin (Hala kodlama yapmıyorsa ) 20 senedir. Kod yazmamış birinden günümüz ihtiyaçlarını yorumlamasını da bekleyemezsin. Yani kendi zamanımdan Turbo C ile Visual Studio 2019'u kıyaslamak olur dancing
Genel bir bilgi notu olarak şunu ekleyeyim. Başka okuyanları aydınlatmış oluruz. Bazıları özel üniversite kadroları daha iyi gibi garip bir algı ile geliyorlar. Çevremizdeki özel üniversitelerin çoğunda akademik kadromuz yoğun bir şekilde ders vermektedir. Hatta buradaki kota kısıtlamalarından dolayı özel üniversitelerin taleplerine yetecek adam bulunmuyor.

4-Bölümün şu anki fiziki şartları yeterli midir yoksa değil midir ? Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz ?
Çok net söyleyebilirim ki yeterli değildir. Sebebi 45 kişi olması gereken bölümde 120 kişi okutulmasıdır. Ne yazık ki ne kadar serzenişte bulunsak da bunun aktif bir çözümü olmuyor. YÖK'ün kontenjan politikasını kıramadığımız için ancak bir dönem gelen öğrenci azaldı. Dikey, Yatay, Çift Anadal , Yandal , YÖS v.s. ile normalde 90 kişi olması gereken dönemlik öğrenci sayısı abartmıyorum 120'yi geçmektedir. Teorik derslerde kalan öğrenciler de eklenince sınıf mevcutları 200'li rakamlara ulaşıyor. 50 kişilik lab da 4 oturum lab yapma gibi durumlarla malesef karşılaşıyoruz. Labların yeterliliğinde bir sıkıntı yok. Daha büyük lab da zaten öğrenciye hakim olamazsın. Yani fiziki bir sıkıntı yok ama sayısal sıkıntı mevcut. Bunun çözümü de yok.


5-bir sorunla karşılaştığımda hocalarla muhattap olabilir miyim veya hocalar alanlarında yetkinler mi gibi soruların cevabını öğrenmek istiyorum.
Evet. Öğretim üyesi sayısının artmasının en güzel yanı bu. Şu an da bir muhattap buluyorsun (applause)
Kendi konusu ile ilgili doğru soruları sorduğun veya öğrenme isteğini gösterdiğin zaman her ihtiyacın için bir muhattap bulabilirsin. Yeter ki doğru soruları sor. Yani internette iki arama ile bulabileceğin bir soruyu gidip en yoğun döneminde bir hocamıza sorarsan terslenebilirsin. Buna garanti veremembeat up Ama genel olarak her soruya hocalarımız (özellikle asistanlar) içtenlikle cevap veriyor ve seni çözüme ulaştırmaya çalışıyorlar.

6- Bölümdeki Çalışma Alanları:
Bölümümüzde hocalarımızın kendi çalışma alanları (bu yeni gelen hocalara veya kişisel tercihlere göre güncellenebilir bir şeydir. Lisans düzeyinde verilen dersleri bağlamamaktadır. Lisansüstü düzeyde verilen dersler ve tezler hocaların çalışma alanları ile alakalı olmaktadır):

Gömülü Sistemler
Yapay Zeka
Makine Öğrenmesi
Görüntü İşleme
Doğal Dil İşleme
Siber Güvenlik [Bu konuda ISTEC adında benim de üyesi olduğum özel bir laboratuvarımız var]
Kriptoloji
Bilgisayar Ağları ve Haberleşme [Huawei firmasi ile protokolümüz ve özel bir laboratuvarımız var]
Yapay Sinir Ağları
Temel olarak Yazılım ve Donanım
ve unuttuklarım da olabilir

Umarım bu bilgiler okuyanlar için bilgilendirici olacaktır.






Cevabınız için çok teşekkür ederim.Neredeyse aklımdaki tüm sorulara cevap bulmuş oldum.İyi günler dilerim.





1 2
Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb