Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > İş/Güç > Yaz?l?mda hedef 2 milyar dolar!!
Yazar
aliozkn


avatar
Manisa
Kayıt: 13.04.2006
24.06.2006-16:24 #8167
Önde gelen 90'ı aşkın yazılım şirketini çatısı altında toplayan Yazılım Sanayicileri Derneği YASAD
"Türkiye Yazılım Stratejisi" raporunu hazırlattı ve yazılım sektörünün 20 yıl içinde 2 milyar dolarlık yazılım ihracatı geçekleştirebileceğini açıkladı.

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), Dr. Fuat Alican'a hazırlattığı "Türkiye Yazılım Starejisi" raporunu açıkladı.YASAD, yazılım stratejisini, "Türkiye için sürdürülebilir kalkınmanın yolu" olarak görüyor ve ulusal sanayiini belirli stratejik gelişme içinde desteklenmesi durumunda, sürdürülebilir kalkınma için yeni bir fırsat olarak açıklıyor.Önde gelen 90'ı aşkın Türk yazılım şirketini çatısı altında toplayan YASAD, 20 yıllık hedef olarak "dünyanın en çok yazılım üreten ilk 10 ülkesinden biri" olmayı, en az iki milyar dolar ihracat yapmayı ve ülkemizin ihracatçı sektörleri arasında ilk beşe girmeyi koydu!

YASAD, ulusal yazılım sanayisinin bir yandan envanterini çıkarmak için çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da sektörün ülkemizdeki ve dünyadaki mevcut durumunu ortaya çıkarmak amacıyla bir araştırma raporu hazırlattı. Araştırma raporu, teknoloji, bilişim ve yazılımın, ülkelerin kalkınmasıyla bağlantısını inceliyor. Yazılım sektörünün gelişmesini etkileyen yerel ve küresel zorluklara dikkat çeken rapor, Türkiye bilişim stratejisine ilişkin öneriler sunuyor, özellikle yazılım KOBİ'lerinin başarısına katkıda bulunacak önemli bir kaynak oluşturuyor. Yazılım sektörüne genel bir bakışla başlayan araştırma, ekonominin dinamikleri içinde yazılımın önemine dikkat çekiyor. Küresel ve yerel alanlarda yazılım sektörünün eğilim, analiz ve yorumlarına da yer veren araştırmanın son bölümü ise Türkiye'nin yazılımdaki mevcut ve ideal yerini belirleyerek, sektör için alternatif modeller sunuyor.

Raporda, "Türkiye yazılım sektörü gelişmiş ülkelerinkinden, hatta orta derecede gelişmiş bazı ülkelerinkinden bile geri kalmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerinden bir kısmı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır." deniyor. Raporda, ABD'ye yazılım ihracatı yapan başarılı ülkeler arasında sayılan Hindistan, İrlanda ve İsrail ile bunlara rakip olarak ortaya çıkan Çin ve Brezilya; Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya gibi ülkeler araştırıldı. ermenistan, Ukrayna, İran gibi Türkiye'nin bazı komşuları ile Kostarika gibi yazlılımla gelişen diğer ülkelerle de karşılaştırmalar yapıldı. Devlet, hükümet ve sektörün hemen tüm önemli oyuncularını birinci derecede ilgilendiren kavram, konu ve politikalar birbirleriyle ilişkilendirilerek çok çeşitli başlıklar halinde incelendi. Ulusal yazılım sektörü için sağlam bir model oluşturuldu.

YASAD araştırma raporu, stratejik bir plan oluşturmak isteyen yazılım firmaları, sektöre yeni girecek girişimciler ve çabalarını organize bir şekilde yürütmek isteyen hükümetler için bir rehber niteliği taşıyor. Son zamanlardaki ihracat hamlesine karşın, YASAD araştırma raporu, Türkiye yazılım sektörünün ağırlıklı olarak iç piyasada, katma değeri en düşük alanda, yani hizmet ağırlıklı faaliyet gösterdiğini ortaya koyuyor.

Raporda öneri olarak, kısa vadede iç pazara hizmet ve paket program satışına yönelinebileceğine, uzun vadede ise söz söz konusu hizmet ve paket programlarının, yani yüksek katma değerli yazılım ürün ve hizmetlerinin hem yurt dışına hem de iç piyasaya pazarlanması ile bir gelişme kaydedilebileceğine dikkat çekiyor.

Ekonomi Servisi,
Cumhuriyet gazetesi
24 Haziran 2006 Cumartesi, sayfa 14.








Yazar
reccae


avatar
istanbul
banlandı
Kayıt: 15.02.2006
24.06.2006-16:45 #8168
bu işte bi trslik var ama

niye dolarla hesaplarlar kardeşim böyle şeyleri

kendimi amerikadaymışım gibi hissediyom valla

tl cinsinden ne kadar ediyo bu
ve bize kaç lira düşecek beat uplaughing





insa ettigim binanin cimentosu kelâm

Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
24.06.2006-23:04 #8176
Bu guzel ve bilgilendirici (işe yarayan) forum konusundan oturu Ali ye teskkur ederim
İhracattan bahsettigimiz icin rakamların dolar uzerinden olması da gayet dogal o bakımdan. Umarım hedefi bir an once tuttururlar. Eger Turkiye de yazılıma yeteri kadar onem verilirse ileride iucoders uyelerinden bazılarını bilisim sirketi yonetim kurullarında gorebiliriz. Umarım oyle olur. Microsoft Turkiye nin vizyonu da bu konuda zaten " Turkiye Bilisimle Kalkınıyor..."





Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
25.06.2006-00:44 #8180
Türkiye nin elindeki fırsatlardan biri bilişim. Bunu iyi kullanmak eğitimli kişiler yetiştirmek gerekli.


Bu arada MS TR ne yapıyor ki bilişimle kalkınmamız için?





N/A
Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
25.06.2006-02:42 #8184
Konu dısına tasmasak daha iyi olur.





Yazar
ssakinmaz


avatar
Istanbul
Kayıt: 20.01.2006
25.06.2006-03:59 #8185
reklam yaparak konu dısına tasmasak çok daha iyi olur..dancing






Zoru severim, imkans?z vakit al?r..




Yazar
nihat


avatar
Terasus
Kayıt: 18.01.2006
25.06.2006-11:21 #8188
ssakinmaz yazdi
 
reklam yaparak konu dısına tasmasak çok daha iyi olur..dancing

Aynenbiggrinbiggrinbiggrindancing





Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
25.06.2006-14:13 #8193
Burada amacın reklam oldugunu dusundugumuz icin Turkiye de yazılım ekonomi icinde bu kadar zayıf bir halde zaten arkadaslar. Herseyi tersten anlamak zorunda mısınız? Eger yazılım ihracatından bahsediliyorsa ve bu ulkenin bundan para kazanmasından bahsediyorsanız dunya ya dunya firmalarına sırt cevirerek bnu nasıl basarmayı dusunuyorsunuz. Biraz ekonomi egitimi almanızı oneriyorum. Makro ekonomi dersini alabiliyorsanız alın, alamıyorsanız bikac kaynak onerebilirim size. Olayları cok sığ fikirlerle degerlendirmeyin artık.

yukarıdaki yazıyı dikkatle okursanız;
 
ABD'ye yazılım ihracatı yapan başarılı ülkeler arasında sayılan Hindistan, İrlanda ve İsrail ile


satırlarında bahsedilen ukelerin en cok ihracatı hangi firmalara yaptıgını biraz inceler ve bu ulkelerde yazılımın ekonomiye katkısını irdelerseniz ne kastettigimi daha iyi anlarsınız. Bi Hybarad ussu ne amacla kurulmus, bu ulkemize de kurulabilir mi diye dusunurseniz daha anlamlı olur? Her eve bir bilgisyar girmeli diye neden diyorlar bunu bir dusunurseniz daha anlamlı olur. Once makro dusunup, sonra gulmek lazım...!





Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
25.06.2006-14:37 #8194
ihracat yapabilmek için üretmek lazım. "Her eve bilgisayar" demek herkes bilgisayar okur yazarı olmak demek değildir.Pazar payını artırmaktır. Hindistan örneğine bakarsanız. Hindistan üretiyor. Outsourcing in evi olmuş. Hindistan üretiyor. M$, google oracle üs açmışlar oraya. Burada bir üretim olmadığı sürece , MS TR birşey üretmediği sürece ,oracle burada birşey üretmediği sürece bu şirketlerin bilişimle kalkınalım "lafı" pazar payı artırmaya çalışmaktan başka birşey değil.





N/A
Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
25.06.2006-14:53 #8195
Sen bu sirketlere dısarıdan salt forumlarda konusulanlar ısıgında baktıgın icin sana oyle geliyor Orhan. MS Turkiyeyi bir ornek oalrak ele alırsak, (Not: MS Turkiye ile Google Turkiye arasında ucurum var diyebilirim soyleyeceklerim sadece MS Turkiye icin, Google ın ekonomiye katkısı sıfır, reklam geliri bize hic bisey katmaz, o yuzden o cok savundugunuz Google ı ayrı kefeye koyarsak):

Turkiye de forum gencligine bakarsak zaten bircogu MS Turkiyenin ne is yaptıgını bilmeden dısarıdan farklı izlenimlere sahip oluyor. Turkiyenin su asamada Windows, .NEt, Server gurupları, Entertainment kategorisi, Security bilesenleri vs. icin kod uretmesi cok zor malesef. MS Turkiye bu isi yapmıyor, cunku Turk insanı kalitesiz bir teknik gecmise sahip malesef. Oturup JSP de sayfa tasarımı, JAVa da veya .NEt, ASP.NEt kodu vs yazmaya benzemiyr bu isler. Bizim bu bahsettigim kategorilerde kaliteli urun uretmemiz, tasaron firmalar kurmamız, ihracat yapmamız, kendi markamızı yaratmamız, markalasma nedir bunu kavrayabilmemiz icin bilgisyar ile yetismis bir nesil olusturmamız gerekiyor oncelikle. Iste her eve bir bilgisayr sokamadan yazılım ihracatını benimsemis bir ulke olamayız. Insanlar once bilgisayar okur yazarı olur, o neslin ardından gelenler ise ekonominin yapısından oturu bunu ekonomik gelir kapısı olarak kullanmaya baslar iste burada Dunya firmalarının Turkiye vizyonu cok onemlidir. Ama oncelikle teknik oalrak iyi bir alt yapıya sahip olmak gerekir. Ben bunu Turkiye de goremiyorum. MS Turkiye nin vizyonu Turkiye de ki butun yabancı sermayeli firmalardan farklıdır, hem de ucurumlar mertebesinde. Bu konuda takipkar olmak cok onemli, iyi incelemeliyiz. MS icin Turkiye bir pazardır, senin icin nasıl ihracat yapmayı planladıgın ulkeler bir pazarsa. Pazar Dunyanın kendisi, Hindistan , Israil, Irlanda icin ABD bir pazar, aynı zamanda kendileri de ABD icin bir pazar. Sadece sizin urun satacagınız pazar olmayacagınız bir dunya dusunmek sacmalık olur herhalde. MS Turkiye bu konuda cozum ortaklarının sayısını arttırarak bu firmaların dunya capında projelere adım atmasını, yurtdısına ozellikle Avrupa Birligi Ulkelerine yazılım ihracatına katkıda bulunuyor, ayrıca danısman kadrosunu IBm gibi para kazanmak amacı ile degil, Turkiyedeki bu kobi oalrak nitelendirebilecegimiz firmalara yon gostermek amacı ile kullanıyor. Bu isler dısarıdan gorundugu gibi basit degil, icine girmek lazım. MS Turkiye ve OZellikle Genel Mudur Çağlayan Arkan hayallerini umarım gerceklestirirler, bunun faydasını zamanla kavrarsınız umarım. MS zaten yeterince buyuk, bugun sen o firmanın burut kazancı ile ekonomini ayaga kaldırırsın. Bu tip firmalarıu elestirip , sırt cevirmek yerine Dunya pazarında neler yapabilirim destekleri nelerdir bunları incelemek gerekiyor. Ya da MS bu buyumeyi nasıl basarıyor ben kendiş firmamı bu yoldan nasıl yurutebilirm, nelere nem veriyor. Bunları incelemk lazım.Diyorum ya herseyin altında salt kodyazmak yok, yazılım liderleri bu konuda pisikoloji, insan iliskileri, ekonomi bilgileri, parlak fikirleri ve girisimciligi ile salt coderlardan ayrılıyor. Olayları bu sekilde degerlendirmek daha farklı olacaktır.





Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
25.06.2006-15:48 #8196
Bilmeyenler için M$ in ülke temsilcilikleri yada tam adı neyse. M$ TR yada diğerleri. M$ dan yarı bağımsız çalışıyorlar. Yani M$ TR yaptığı şeyler direkt M$ i bağlamayabilir.

Tabiki heryer bir pazar bu şirketlerde ticari kaygıları olan şirketler. Birinci amaçları para kazanmak. Benim bahsettiğim işin üretim kısmı.
Sadece M$ TR partnerlerinin ürünlerini dışarıda tanıtmıyor yada destek vermiyor. SUN Oracle IBM de aynı işi yapıyor. Zaten partner olmak o demek.
M$ ile oracle, google vs.. nin arasındaki tek fark M$ windows bağımlı ürünlerin üretilmesine katkıda bulunuyor. Şirketin politikası o. Bir ürün üretmiş sadece onun üzerine yazılım geliştirebiliyorsunuz. Diğerlerinde OS bağımlılığı yok.

Not:Sadece M$ a karşı bir garezim varmış bir izlenim bırakmak istemem. ( Diğer firmalardan bir farkı yok ) Fakat Türkiye için çok iyi işler yapıyor fikri bana saçma geliyor.

Konu ile alakalı değil fakat güzel yazılmış bir makale : http://www.mcpmag.com/features/article.asp?EditorialsID=603





N/A
Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
25.06.2006-16:07 #8197
M$'ı bırakıp tekrar konuya dönersek 2milyar dolar 20 sene sonrası için çok küçük bir rakam. Hindistan geçtiğimiz yıl 4milyar dolar ihracat yapmıştı sanırım. 10 yıl sonrası için hedefleri 16milyar dolar idi.





N/A
Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb