Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Duyurular > Diğer > Mühendis ile Programc? aras?nda Ne fark vard?r?
Yazar
history


avatar
Er Diyari
Kayıt: 04.08.2006
04.08.2006-22:26 #9219
Evet arkadaslar, basliktan da anlayabileceginiz uzere, kendi ulkemizde muhendis ile programci arasindaki fark nedir? Yazilim muhendisligi kavrami nasil ortaya cikmistir. Uygulamasi var midir sizce? Ve kendinizi hangi kategoride goruyorsunuz? Sitede yazilim muhendisi veya mimar var midir? Varsa ozellikle onun goruslerini merakla bekliyorum.







I.U. Tarih Bolumu 3. S?n?f



Yazar
halil


avatar

Kayıt: 01.01.2006
04.08.2006-23:14 #9221
Mühendisle programcı arasında "baya bi" fark vardır , en azından olmalıdır.
Mühendis dediğin işin planlamasını enine boyuna yapar , elindeki kaynağı en optimum seviyede kullanmalıdır , aldığı eğitim bu yöndedir , programcı ile arasındaki fark nedir sorusunun cevabı ;

inşaat sektöründeki mühendis - tekniker ilişkisine benzer denebilir , inş. müh. planı projeyi çizer , hesaplamaları teknikere bırakır (Türkiyede bu da böyle işlemiyo ya neyse :) )

programcıya yapacağı işi mühendis belli bir plan çerçevesinde vermelidir , iş bölümü yapmalıdır .

Türkiye'de mühendisleri programcı olarak görmeye alışan insanlar , yaaw programcı ile mühendis arasındaki fark nedir sorusunu birsürü yerde sormuştur , sonsuza kadar da soracaktır.

Mühendise verilen eğitimin belki %10-20 si programlama içerir.Kalifiye adam eksikliği yüzünden mühendisler programlamacıların işini de yapmakta. Ama bir programcının Sistem Yöneticiliği yaptığı , Networkten sorumlu olduğu , büyük ölçekli projeleri planladığı pek görülür iş değildir , bu liste uzayabilir ...

Bide " sen ne biçim mühendissin " lafını da çok işitir bilgisayar mühendisleri , şöyleki ;

- "Sen bilg. mühendisisin , bizim buzdolabından garip sesler geliyo bi baksana"
- Hönk ! , "Ne anlıyım ben buzdolabından ya" + içinden : "yuh artık";
- "Sen ne biçim bilgisayar mühendisisin."

Türkiyede yazılım mühendisliği yapılmaktamıdır , mutlaka vardır biyerlerde blushing ama nerde ...





....
Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
04.08.2006-23:26 #9223
Muhendislik kavramının içinde ekonomi var.
Mühendisliğin içinde çözüm üretmek probleme en uygun çözüm yolunu belirlemek var. Takım liderliği yapmak var. İş bölümünden anlamak doğru iş bölümü yaptırmak var.





N/A
Yazar
history


avatar
Er Diyari
Kayıt: 04.08.2006
05.08.2006-00:14 #9226
orhan yazdi
 
Muhendislik kavramının içinde ekonomi var.
Mühendisliğin içinde çözüm üretmek probleme en uygun çözüm yolunu belirlemek var. Takım liderliği yapmak var. İş bölümünden anlamak doğru iş bölümü yaptırmak var.


Evet cevaplar gayet anlamlı ve işin gercek sınırlarını cizebiliyor. Ama bu anlatılanlar Turkiye de var mı? Yani sizler mesela muhendislik ogrencileri olarak bu soylediklerinize inanıyor musunuz? Ben piyasanın icinden birisi olarak fark goremiyorum. Halil Bey bunu yakalamıs sanırımsmile
Mesela Takım Liderligi, nasıl takım lideri olunur? Mesela Turkiye de takım diye bir sey yoktur. Bir isle en cok ugrasan lider olark ilan eder kendini. Asla biz kavramı yoktur o insan icin. Ben yaptım, soyle oldu falan vardır. Ego tatmininden midir, kisilik problemi midir bilemem ama sonuc olarak lider biz demeyi ogrenmelidir. Bİz demek takım demektir. Lider demek asla muhendis demek degildir bence. Liderlik zaten bu bakımdan cok farklı bi seydir. Bir seyleri yoktan var eden, insanları bir araya getirebilen kisidir. Lider != Muhendis. İş bolumunde zaten kafadan bir kopukluk var Turkiye de. Ortada işi bolecek bir lider olmadıgındandır. Lider diye ortada gezen zaten diger takımı genellikle projeden sogutan insan oluyor, iş bolumu falan da yalan oluyor. Turkiye de bu boyle haksız mıyım?





I.U. Tarih Bolumu 3. S?n?f



Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
05.08.2006-00:26 #9228
Yazılım evlerinde böyle bir olay yok. fakat kurumsal yerlerde var.
Takım liderliğinden kastım biraz daha projeyi üstlenen kişi anlamında. specleri çıkaran çözülecek problemi bilen kişi diyebiliriz.
Mühendis olan kişi lider olmayabilir fakat en azından bir ekibin nasıl yonetilmesi eğitimini almış olan kişidir. ( çok ideal bir eğitim sistemi düşünürsek :) ) takım lideri olmak için insan ötesi yeteneklerinizin olmasına da gerek yok.
Türkiye'de eksik olan yazılım kültürü. Ne mühendisi ne programcısı, ne müşterisi bu kültürden uzak. Bu olmayınca da işler doğru dürüst yürümüyor. "Yaptım çalışıyomu çalışıyo" havasında herkes.





N/A
Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb