Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > Gündem > 'Bedava bilgisayar' vaat eden spamlar, mail tüccarlar?n? zengin ediyor
Yazar
mahmut716


avatar

Kayıt: 20.12.2006
13.01.2007-22:18 #13508
Birçoğu İngilizce içerikle gelen ve ‘Ericsson firması bedava bilgisayar dağıtıyor’, ‘10 güne kadar MSN paralı olacak’ şeklindeki maillere dikkat. E-posta adresinize gelen ve bilgisayar ya da cep telefonu vaat eden bu mailleri gönderenler, sizi kandırarak para kazanıyor. Nasıl mı? Alıcının izni olmadan toplu olarak gönderilen söz konusu maillerin adres listesindeki en az 5 kişiye ‘forward’ edilmesi isteniyor. Spam tüccarlarının oyununa gelen kullanıcılar sayesinde binlerce mail toplayan sahtekârlar, adresleri aracı kurumlara satıyor. Aracı kurumlar da firmaların reklamlarını düzenli olarak bu adreslere gönderiyor. Microsoft, Ericsson, Nokia, Yapı Kredi gibi şirketler, pazarlama amaçlı e-postaların hedefi olmaktan kurtulamıyor. Spam maillerin en son örneği, Ericsson şirketinin başına geldi. İddialara göre, şirket Nokia’ya karşılık vermek için bedava bilgisayar dağıtıyordu. Peki adreslerimiz, isteğimiz dışında nasıl elde ediliyor?
Bunun ilk yöntemi hoax mail’ler. Bu mailler vaatleri kadar ilginç konuylarıyla da dikkat çekici. Hepimiz arkadaşlarımızdan en az bir kez, “Tweety sana şans getirecek. Bunu listendeki herkese yolla”, “Microsoft, her ilettiğin kişi için sana 250 dolar ödeyecek”, “2 yaşındaki lösemili kıza destek olun. Bu mail 100 bin kişiye ulaşırsa, uluslararası yardım kuruluşu tedavi için 100 bin dolar verecek.”, “Konu: Kola kutularını yıkayın. Metal kutuda aldığınız içecekleri, kutunun üzerini çok iyi silmeden, hatta yıkamadan kesinlikle içmeyin. Çok yakın bir arkadaşımın kızı geçenlerde bir kutu kola içtikten sonra aniden öldü. Meğer hiç akla gelmeyecek bir şeyden ölmüş. Kızcağız, kola üzerindeki fare idrarından zehirlenmiş. Fare idrarı insanı aniden öldürecek kadar etkili bir zehirmiş.”, “İstanbul’da McDonald’s çalışanlarından biri AIDS’li.” şeklinde mailler almışızdır. Adres kutumuzu bir anda dolduran söz konusu mailler biraz araştırıldığında yalan yanlış bilgiler içerdiği görülecektir. Zincirleme ortalıkta dolaşan aynı mailin içindeki yüzlerce adres toplanıyor. Spamci şahıs ya da kurumlara ulaşınca bütün adresler kaydediliyor. Daha sonra adresler ticari kuruluşlara satılıyor.


--------------------------------------------------------------------------------

İstenmeyen e-postalardan nasıl kurtulurum?

Az çekmedim bu spamlerden. Günde ortalama 60 tane alıyorum. O da çok gezdiğimden ama. Gerçi bu amaçla geliştirilmiş çeşitli filtre sistemleri bulunuyor. Spam maillerin yapıları çoğunlukla normal maillere göre farklılık gösteriyor. Ayrıca, bazı filtre yazılımları bu tür mailler içerisinde kullanılan sözcükleri sayarak buna göre belirli skorlar veriyor. Skor bir düzeyi geçtiğinde ise ‘istenmeyen mail’ olarak nitelendiriyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde oluşturulan filtre programları, öncelikli olarak bu kara listeleri oluşturuyor. Program sayesinde kara listeler kontrol ediliyor ve istenmeyen mailler ayıklanıyor. Benzer mailleri farklı bir klasöre taşımak yerine onların otomatik olarak silinmesini sağlamak da yine çeşitli yazılım programlarıyla mümkün. Ayrıca gönderilen adreslerin aktif olup olmadığından emin olmak için ayrı bir tuzak hazırlanıyor. “Bu mail sizi ilgilendirmiyorsa, listemizden çıkmak için maili bize geri gönderin.” şeklinde yazılan bölümlerin kesinlikle dikkate alınmaması gerekiyor. İsimler mutlaka “BCC” kısmına yazılmalı. Böylece mail, spamcilerin eline geçmeyecektir.


--------------------------------------------------------------------------------

Bu mesaj Mekke’den. Lütfen 10 yere gönderin

Tam bu maillerden kurtuldum diyenler ise duruma sevinmesinler. Güvenlik yazılımları sayesinde internet adresini koruma altına alan kullanıcıların başı bu kez cep telefonuna gönderilen mesajlarla derde giriyor. Dünyada her geçen gün artan cep telefonu kullanıcısını hedef alan sahtekârlar özellikle dini duyguları sömürüyor. “Allah-Lailahe İllallah, Muhammedun Resulullah Mekke’den’ şeklinde yazılı mesajın dokuz kişiye gönderilmesi halinde iyi bir mesaj alınacağını vaat ederek telefon sahibini kandıran sahtekârlar, bu yolla sistemi çökertecek virüsü gönderirken, aynı zamanda bedava kontör sahibi oluyor






Java developer


Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb