Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Duyurular > Diğer > F VE Q KLAVYE KAR?ILA?TIRMASI
Yazar
mahmut716


avatar

Kayıt: 20.12.2006
15.01.2007-22:06 #13613
F KLAVYE

Tarihçe
F klavye düzeni 1943 yılından başlayarak yapılan çalışmaların sonucunda ve 20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe yazmada çok daha kolaylık sağlamak için oluşturdu. (1)
Hürriyet gazetisinden Hüseyin Gönüllü'nün F klavyenin babası İhsan Yener'le yaptığı söyleşiyi aynen aktarıyorum. (2)
H.G.: -F klavye nasıl ortaya çıktı?
İ.Y.: -"1946'dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım… 'Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık… Gümrük kanunlarına 'bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak' diye bir madde kondu."
H.G: —Direnen olmadı mı? Maliyeti nasıl karşıladık?
İ.Y.: T-ürkiye'de o zaman 40 bin kadar yazı makinesi vardı. Biz, 40 bin yazı makinesini bırakalım dedik. Biz, geleceği kurtaralım dedik, tıpkı Atatürk'ün yaptığı gibi.
F Klavyenin Üstünlükleri
Türkçeye en uygun klavye olan F klavye (pek çoğunun dediği gibi Ef klâvye değil, harflerin Türkçe okunuş biçimine göre Fe klavye) uzun çalışmalardan sonra daktilolarda en kolay, en hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretilmişti.
Türkçe’de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin “F klavye”de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, Türkçe’deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen ‘F klavye’ bu özellikleri bakımından Türkçe’ye uyduruk ‘Q klavye’den çok uygundur.
Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler bu klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmişti. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13–542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9–669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. (Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdir). Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır. (3)
F klavye nasıl yararlar sağladı? Sorusuna İhsan Yener' şöyle cevap vermiştir:
"1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. Hemen biz de başvurduk ve 1956'da dâhil olduk. Öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. Hatta fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'Türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, fransızlar'a 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler." (4)
2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonası’na “F klavye” ile katılan Türk yarışmacıları takım halinde dünya 2’ncisi olmuşlardır. (5)
Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir. (6)
Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, neden bizim için daha zor ve yavaş yazmayı sağlayan İngilizlerin Q klavyesini kullanalım? "Q klayveye alıştım, F klavyede zorlanıyorum" diyorsanız, denemesi bir kaç dolara! (Klavye fiyatı) Yabancı bir klavyeye ne kadar sürede alışmışsanız, kendi konuşma dilimize göre dizilmiş olan klavyeye onun yarısı kadar sürede alışabilirsiniz. (7)

Q KLAVYE

Q klavyenin tarihçesi
Dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikâye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kâğıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kâğıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden olmaktadır. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
Yani Q klavye 1873'te mühendisliğe aykırılık abidesi olarak tasarımlanmıştı. Daktiloların hızlı yazma nedeniyle sık sık bozulmasına çare olarak geliştirilmişti. Daktilo kullananları olabildiğince ağır yazmaya zorlamak için olmadık hilelere başvurulmuş, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmış, (sağ elini kullanan insanları zayıf ellerini kullanmak zorunda bırakacak şekilde) harfler solda toplanmış.
Daha sonra bilgisayarlar çıkıp tuşların hızlı yazma nedeniyle bozulma sorunu ortadan kalktığında bile Q klavye yaygınlaştığından bu standart korunmuştur. (8)
Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, F klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.
Q klavye yavaş yazmak için tasarlandığından bu avantajların hiçbirine sahip değildir. Bu yüzden el, Türkçe karakterlerde hem F klavye hızına yetişemez, hem de herhangi bir ele fazla yüklenme olduğu için çabuk yorulur.
Serce ve yüzük parmakları elimizin en "afonksiyonel" parmakları olmasına karşın Türkçede en fazla kullanılan harflerden biri olan " a " q klavye´ de sol serce parmağına denk gelir. Yine q klavye için; Türkçe´de en az kullanılan harflerden biri olan " j " elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.
Bunun gibi bin bir dezavantaj sayılabilir. Türkçede birçok sözcük q klavye için en pasif parmaklara dağılır. Bu yüzden q klavyede 10 parmak Türkçe karakter girmek deveye hendek atlatmaya benzer." (9)
Q klavye ingilizce için de uygun değildir.
Q klavyenin daha iyi alternatifleri olabileceğini düşünenler de olmamış değil. Örneğin Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce'de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak'ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır.
Ancak daktilo ustalarının, Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları, üreticilerin itirazı ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması ve 40 milyon daktilonun değiştirilme maliyeti ortaya çıkınca Dvorak'ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider. (10)
Yazar Emre Aköz şöyle diyor. “-Gençler bana mail atıyor: "16 yaşındayım, 6 yaşından beri Q kullanıyorum, çok da hızlı yazıyorum." Yanlış. Farkında değiller. Kesin veri var elimizde: F klavyeyi 10 parmak yazan bir Türk'le, Q klavyeyi 10 parmak yazan Amerikalılara aynı İngilizce metin veriliyor. Amerikalılar dakikada 32–35 kelime; Türk 72 kelime yazıyor!” (11)
F VE Q KLAVYELERE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
— Q Klavye Evrenseldir.
Bu fikire yazar Yurtsan Atakan şu güzel cevabı veriyor:
Hıncal Uluç'un ''Q'' savunusunda kullandığı temel argümanlardan biri de aynı yanılgıya dayanıyor. Dünya ''Q'' klavye kullanıyor, diyor Sevgili Hıncal Uluç, o yüzden yurtdışına gittiğinizde deli danalar gibi ''F'' klavye arayıp bulamayacağınız, hâlbuki eğer ''Q'' klavye kullanıyor olsaydınız sürü sebil klavyeyi emrinize amade bulacağınız için ''F''yi atın, baştan ''Q'' kullanın.
Aynı mantıkla iyisi mi biz Türkçe’yi toptan başımızdan atalım. Öyle değil mi ya, yurtdışına çıktığımızda derdimizi anlatacak Türkçe bilen biri arayıp bulamayacağımıza -eğer İngilizce bilseydik sürü sebil kişiyle iletişim kurabileceğimize- göre Türkçe’yi atalım, resmi dil olarak baştan İngilizce’yi kabul edelim. (12)
Benim bu konuda eklemek istediğim bir husus şudur: F klavye kullananlar genellikle bakmadan yazabilirler. Bu durumda sadece windowsta klavyeyi f yapmak yeterli olur.
—F Klavye Kullanmak Bizi Küresel Dünyadan Uzaklaştırır
Bu gibi bazı gerekçeler ise çok gülünçtür. Japonlar, Çinliler, Kiril alfabesi kullananlar bugün sırf kendi alfabelerini kullandıkları içi dünyadan kopmakta mıdırlar? (13)
—F Klavye Özgüven, Q Klavye Teslimiyet Sembolüdür.
HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, SAP Teknoloji Günleri 2003'te Amerika'da aldığı eğitim sürecinden bahsederek düşünme eyleminin daima anadilde yapıldığını, bunun yaratıcılık ve özgüveni tetikleyeceğini, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin de bu ana çıkış noktası nedeniyle özellikle kullanılması gerektiğini savunmuştur. (14)
—Bilgisayar Kullanımındaki Verimsizliğin En Büyük Etkeni İhsan Yener’e Göre Q Klavye
"Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla-bakmadan klâvye kullanma yöntemi için çok verimli bir Standart Türk Klâvyesi 1955 yılından beri resmen varolduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce (on parmak yönteminin bilinmediği çağlarda) belirlenen (ve Türkçe'deki binlerce sözcüğün yazılmasına olanak vermeyen) American Standard Code for Information Interchange (ASCII) klâvyeyi Dünya standardı zanneden ve buna eklenen, Türkçe'ye has 7 harfin, en kullanışsız yerlere bilinçsizce yerleştirilmesiyle oluşturulmuş klâvyeyi de Q Türkçe standardı olarak kabullenen kullanıcıların bu hususta bilinçsiz oluşları, bilgisayar kullanımındaki verimsizliğin en büyük etkeni olmaktadır." (15)

SONUÇ

Bu yazıyı ülkemiz bilgisayar kullanıcılarının zaman ve kaynak israfını önlemek amacıyla hazırladım. Verdiğim linklerde çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz
Bilimsel araştırmaların sonuçlarından anlaşıldığı gibi Q klavye ingilizcede dâhil hiçbir dil için faydalı değildir. Bir klavyenin işlevselliği kullanıcının dilinde en çok kullanılar harfleri parmakların en rahat ulaşabildikleri yere yerleştirilmiş olmasına bağlıdır. Her dile göre ayrı klavye tasarlanması daha doğaldır. Türkçe için en uygun klavye Fe klavyedir.
Q klavye ile hızlı yazdığını iddia edenler F ile daha hızlı ve daha az yorularak yazacaklardır. Eğer denemek isterlerse 2-3 hafta 10 parmak f klavye programı ile günde 15 dakika çalışsınlar.
Üretici firmalar, talep edildiğinde dil ayrıcalıklarını gözönüne alarak, istenen her türde klâvye ile donanım ve yazılımlar üretip satmaktadırlar; yeter ki ithalâtçı, yerli üretici ve kullanıcı, klâvye konusunda bilinçli olsun satıcı tarafından dayatılan Q klavye karşı çıksın ve kendi dilinin klâvyesini istesin. (16)
F klavye uyduruk Q Türkçe klavyesinden, Dvorak klavyesi de Q klavyeden kat kat hızlı ve zahmetsiz yazmaya yugundurlar. Bırakın türkçeyi, isterseniz ABDli olun F klavye ile daha hızlı ve kolay ingilizce yazabilirsiniz. Bu durumun bilimsel olarak açıklaması yukarıda anlatılmıştır.
1990 ların ortalarına değin de herkes F klavyeye alışmıştı. Macintoshlar da F klavye ile gelirdi. Ama PC piyasası F klavyenin önemini kavrayamadı. Yüzlerce dolarlık bilgisayarları satanlar F klavyeyinin önemini düşünmediler.





Java developer


Yazar
burakkanmaz


avatar
Gaziantep
Kayıt: 02.10.2006
15.01.2007-22:12 #13615
enterasan bir sonuç. denemek lazım. finallerden sonra deneyeceğim. eğer bu açıklamalar gibi olursa F klavye bulmam gerekecek smug





Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
15.01.2007-22:45 #13620
F klavyeye alışmak daha kolay daha hızlıda yazılabiliyor. tabi bunlar alışkanlık meselesi.





N/A
Yazar
halit


avatar

Kayıt: 26.02.2006
16.01.2007-00:47 #13626
aslında bir programcı için çok farketmemesi lazım. zaten nerdeyse bütün programlama dilleri ingilizce bazlı.. yani word(Türkçe) için F avantajlı oalbilir ama word dışında o kadar da lüksü var mı bilmiyorum...

Q'nun avantajı ise şu: daha çok bulunabiliyor. çoğu sistemde standart geliyor. F istediğiniz zaman ayrıca değiştirmek veya aramak zorunda kalabiliyorsunuz. ve en önemlisi uluslarası bir geçerliliği var Q'nun. yani diğer dllere veya diğer ülkelerdeki bilgisayarlarda (mesela amerkidan getirilen laptoplarda) F'e göre alışılması daha kolay oluyor...

sonuçta bir tercih meselesi. ama bu tercihimizi en çok etkileyen şeyde ilk bilgisayar kulalnmaya başladığımız anda kullandığımız klavye. genelde nasıl başlanırsa öyle devam eder.





Yazar
avare


avatar
Istanbul
Kayıt: 09.10.2006
18.01.2007-22:54 #13750
10 parmak F klavye kullanıcısıyım. 1.5 sene Q klavye kullandım, o klavyenin işe yaramaz olduğunu anlamak için gerçekten uzun bi süre sayılır. Sonra F klavye satın aldım, yaklaşık 1 ay sonra Q klavyedeki yazma hızıma eriştim. Daha sonra da 10 parmak için uğraştım ve şimdi on parmak yazıyorum. Siz de ekrana bakarak yazmanın keyfini çıkarın. :)





siteden ayr?ld?m








Yazar
kellad


avatar
istanbul
Kayıt: 21.01.2006
30.11.2008-17:00 #53165
Benim de nihayet canıma tak etti. Şu anda bu satırları Fe klavye duzeninde yazıyorum. Bence ilk alışmadaki sıkıntıya değer.
İngilizce için de "dvorak" klavyesini tavsiye ediyorum. Sholes denen uyanığın kolaya kaçmak için uydurduğu ticaret hilesi bütün dünyayı esir almış. İnsanlara çektirdiği işkencenin haddi hesabı yok. shame on you





Decompiling the code of universe.
Listening the cosmic background radiation.
Swimming in Inter Stellar Medium.
Yazar
huseyinkozan


avatar
Serik
Kayıt: 21.03.2007
30.11.2008-18:18 #53166
ben de ingilizce Q diyorum
kod yazmak daha kolay






Yazar
bilgin


avatar
Istanbul
Kayıt: 16.10.2007
30.11.2008-19:21 #53167
Eski hocalarımdan biri klavyeyi hızlı kullanmanın önemini anlatmıştı bir dersinde. F klavyenin tarihini ve F klavye kullananların başarılarını anlatmıştı. Düşünüldüğünde klavyeyi hızlı kullanmak bizim için önemli gerçekten. Bunu en iyi yapabileceğimiz klavye türü de F'dir. F kalvyeyi kullanmak kod yazarken de aynı faydayı sağlayacaktır. İngilizce yazım için Q klavyenin daha uygun olduğu fikri yanlıştır. F klavyeyi on parmak kullanabilen programcıları izlerseniz kod yazarken de F klavyenin avantajlı olduğunu görürsünüz. Yine de insan klavye düzenini alışkanlıklarına göre tercih ediyor genelde.





http://www.bilisimdergi.com









Yazar
kellad


avatar
istanbul
Kayıt: 21.01.2006
30.11.2008-20:41 #53169
huseyinkozan yazdi
 
ben de ingilizce Q diyorum
kod yazmak daha kolay

Dostum sadece sen biraz alıştığın için q ile yazmak kolay geliyor. Kod yazarken de İngilizce yazıyoruz. En baştan Dvorak'a alışsaydık şimdi yazdığımızdan çok daha hızlı kod yazıyor olacaktık.





Decompiling the code of universe.
Listening the cosmic background radiation.
Swimming in Inter Stellar Medium.
Yazar
huseyinkozan


avatar
Serik
Kayıt: 21.03.2007
30.11.2008-20:52 #53171
kaynağı eklesek güzel olurdu, şunun gibi:
http://forum.donanimhaber.com/m_5751161/mpage_1/key_/tm.htm

bir de başlık düzgün olsa daha güzel olurdu


<>()[]{}%&$#+- gibi işaretlerin çok kullanıldığı c/c++/java/php gibi dillerde f klavyedeki yerlerinin görünüşü pek de iç aaçıcı değil. alfabemizdeki harf sayısının bunda etkisi olsa gerek.

uygun fiyata piyasada bulunur hale geldiğinde şuradaki klavye cinsinin herkesin ihtiyaçlarını karşılayacağından eminim (her tuşun yeri de değişebilir olsa daha da bi gzel olurmuş:)
http://www.artlebedev.com/everything/optimus/






Yazar
shinryuken


avatar

Kayıt: 27.11.2008
30.11.2008-21:03 #53173
ben harf düzeninin pek bir önemi olduğunu düşünmüyorum. çünkü el kasları zamanla her türlüsüne alışır. ama F klavye ile çok hızlı yazılabildiği doğruysa bu çok hızlı yazı yazması gereken insanlar için gereklidir. kod yazarken çok hızlı olmanın bir anlamı yok çünkü yazarken biraz düşünmek gerekiyor. bir de o kadar tool ve framework var ki kod yazmak için harcanan süre gün geçtikçe azalıyor. yani bizim gibiler için o kadar da abartılacak bir yanı olduğunu düşünmüyorum.

ona bakarsanız, bağlama isimli geleneksel çalgımızın da nota dizilimi bir gitara göre alışması çok daha zor. o zaman bağlamanın nota dizliminde neden bir reforma gidilmiyor? ona rağmen parmakları gözle takip edilecemeyecek kadar hızlı bağlama çalan sanatçılarımız var.

ama F klavye kullanılması taraftarıyım. çünkü nette şöyle bir gezdiğinizde millet yazı yazarken harfleri karman çorman yazıyor. örneğin Türkçe karakter kullanımında ülke olarak çok kötüyüz. bu forumda bile çoğu kişi aynı mesajın içinde harfleri karıştırarak yazıyor. mesela "şaşırdım" yazacağına "sasırdım", "sasirdim", "şaşirdim" gibi şeyler yazan çok. F klavyenin böylelerine yarayacağını umut ediyorum.

bir de "klavye" kelimesinin Türkçe karşılığını kullanmayanlar "ef klavye" yerine "fe klavye" denmesi gerektiğini savunmasınlar boşuna.





hadouken! shoryuken! ikuze shoryureppa! shinryuken!

Yazar
naranja


avatar
Kraliyet Ailesinden
Kayıt: 18.10.2007
30.11.2008-21:07 #53175
ben de yaklaşık 10 senedir F klavye kullanıyorum, f klavye kullanmak için f düzeninde bir klavye almanıza gerek yok, ben arkadaşlarıma f klavye öğretirken kağıtlara küçük bir şekilde harfleri yazıp q klavyeye yapıştırırdım. kısa süre de öğrenirlerdi. herkesin f klavye kullanmayı bilmesi gerekir kanaatimce, çünkü f klavyeyi 10 parmak öğrenen birisi klavyeye bakmadığı için istediği zaman f istediği zaman q klavye kullanabiliyor. ancak q klavye bilen birisinin f klavyeyi görmeden yazması mümkün değil. piyasadaki klavyelerin hemen hemen hepsinin de q olduğunu düşünürsek f bilmek bir ayrıcalık oluyor.





Kaybolur hayatIn tarifsiz ahengi;
Zaman bir tablodur düser duvarlardan.






Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb