Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > Gündem > bilişimde 20-25 bin kişilik açık var
Yazar
tuuba


avatar
Bursa
Kayıt: 22.01.2007
23.07.2007-11:15 #25382
Bilişim sektörü dinamik yapısıyla dikkatleri üzerine topluyor. Diğer endüstriler için de lokomotif görevi üstlenen sektör gelişim eğilimini sürdürüyor. Yıldızı parlayan sektörün insan kaynağı da diğer endüstriler için değerli bir kaynak. Başta bilişimin alt alanlarından telekomünikasyon olmak üzere, finans/bankacılık, sağlık, dayanıklı tüketim, lojistik, medya ve hizmet sektörü gibi pek çok alan, bilişim sektöründen insan kaynağı alıyor.


Bilişim sektöründe insan kaynağı ihtiyacının en fazla olduğu alan yazılım. Ardındansa sistem ve ağ uzmanlığı geliyor. Diğer yandan web tasarımı uzmanlığı ve programcılık da son dönemde öne çıkan poziyonlar arasında yer alıyor.


Hızlı Büyüme İstihdam Sağlıyor
Bilgi teknolojileri sektörüne bakıldığında son üç yılda ortalama yüzde 21’lik bir büyümenin söz konusu olduğunu kaydeden Data Expert Genel Müdürü Hasan Altunkaya, bu büyümenin şirketlere yansıdığını belirtti. Şirketlerin büyümesiyle yönetici seviyesindeki pozisyonlarda değişikliğin kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Altunkaya, bu değişiklikle boşalan koltuklara yeni insanların geldiğini aktardı.


“Ağ teknolojileri uzman açığı 31.900 olacak”
Türkiye’de önemli bir ağ uzmanı açığı olduğunun altını çizen Cisco Network Akademisi Programı Türkiye Yöneticisi Deniz Sungurlu, şöyle devam etti: “Cisco’nun IDC şirketine yaptırdığı araştırmaya göre 2008 yılında Türkiye’nin ağ teknolojileri konusunda ileri teknoloji işgücü açığı 31 bin 900 olacak.”


Tekniğin yanı sıra satış ve pazarlama yetkinliğine sahip uzmana ihtiyaç var
Microsoft İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Işık D. Aydın, bilişim sektöründe istihdam açığının en fazla yaşandığı sahaları sıraladı:

“ Hem teknik altyapıya sahip, hem de satış ve pazarlama yetkinliklerini bir arada barındıran rollerde uzman eleman açığını görüyoruz. Buna örnek olarak servis satış, segment pazarlama, ürün pazarlama, çözüm pazarlama ve satışı sıralayabiliriz. Örneğin benzer şekilde MSN’den beklediğimiz teknolojik dönem özellikleri, çevrimiçi yayıncılık ve reklamcılığı bilen, satış ve pazarlama yetkinlikleri taşıyan kişilere ihtiyacı beraberinde getiriyor. Sektörün genel istihdam sıkıntısı geçmişte olduğu gibi hem beşeri ilişkileri hem İngilizce bilgi düzeyi yüksek olması beklenen danışmanlık, proje yöneticiliği, sistem mühendisliği gibi teknik rollerde açık söz konusu.


“Hedefimiz bilişim dünyasına insan kaynağı sağlamak”
İstihdam açığını en fazla hissedebilecekleri alanlarda proaktif olmayı tercih ettiklerini belirten SAP Türkiye İnsan Kaynakları Yöneticisi Hande Genç, bu noktada üniversitelerle işbirliğine giderek, yeni mezun alımlarına önem verdiklerini kaydetti. SAP Akademi kurslarıyla özellikle SAP ekosistemine yeni danışmanlar kazandırdıklarını belirten Genç, “Hedefimiz kendi bünyemizde yaptığımız bu aktivitelerle sadece SAP Türkiye kadrosuna değil tüm bilişim dünyasına insan kaynağı akışını sağlamak. Farklı mecralarda BT sektöründe satış tecrübesine sahip arkadaşların değerini vurgulayarak bu alandaki eksikliğe de dikkat çekmeye çalışıyoruz. İş ortaklarımızın da katkılarıyla orta vadede bilişim sektöründe daha fazla istihdam olanağına sahip olmayı ümit ediyoruz” dedi.





Yenibiriş’teki verilere göre, bilişim sektöründeki insan kaynağı açığı satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri alanında yüzde 26 ile ilk sırada yer alıyor. Açığın büyük olduğu diğer alanlar ise yüzde 19 ile yazılım uygulama ve geliştirme; yüzde 8 ile teknik servis ve destek; yüzde 7 ile web ve grafik tasarım olarak sıralanıyor. Bilişim sektörüne yönelik iş ilanlarının yüzde 11’i yöneticilik pozisyonlarına yönelik. Diğer yandan ilanların yüzde 24’ü “eleman”, “sorumlu”, “temsilci” ve “stajyer”; yüzde 24’ü “uzman”, yine bu ilanların yüzde 7’si ise “mühendislik” ifadesini içeriyor.

Kaynak: Bthaber Sayı:627



(Ancak bu kadar kısaltabildim smile)





Yazar
clairvoyant


avatar
Antalya
Kayıt: 05.05.2006
23.07.2007-15:52 #25388
Şu network işine atılmak lazım.





Let`s make this world a better place to live !

Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb