Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > Gündem > ıstanbul'un suyunu denize döktüler!!
Yazar
wardom


avatar
Kirklareli
admin
Kayıt: 12.11.2006
22.08.2007-00:25 #26435
İstanbulun barajlarında kentin sadece 100 günlük ihtiyacını karşılayacak suyun kaldığı, Ankarada su kesintilerine gidildiği susuz yaz günlerinde, çarpıcı açıklama eski DSİ Genel Müdürü Mümtaz Turfandan geldi. Turfan geçen yıl İstanbul barajlarından Marmaraya 312 milyon m3lük suyun boşaltıldığını söyledi. Fazla suyun depolama alanı olmadığı için barajların hacmini aşınca denize boşaltıldığını söyleyen Turfan, 2002 yılında AKP işbaşına geldikten sonra Melen Çayı Projesinin yavaşlatıldığını iddia etti. İSKİ ise Turfanı doğrulayarak, Geçtiğimiz yıl 312 m3 değil, 450 milyon m3 suyu denize döktük dedi. İstanbulun günlük su tüketiminin 2 milyon m3 olduğu düşünüldüğünde 7 aylık suyun boşa akıtıldığı ortaya çıkıyor.

2001 - 2003 yılları arasında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü olarak Türkiyenin su yatırımlarına yön veren isim olan Mümtaz Turfan, İstanbul ve Ankaranın yaşadığı su sıkıntısının temelinde belediyelerin yanlış politikaları olduğunu savundu. Başbakan Erdoğanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği zaman, mevcut hükümetle ters düştüğü için DSİnin raporlarında yer alan Melen Çayı Projesi dışında Istıranca baraj projelerine ağırlık verdiğini söyleyen Turfan, Bugün Sayın Erdoğanın yaptırdığı bu barajlar kurudu. Biz DSİ raporlarında Istranca projeleri yerine Melen Projesini önermiştik. Eğer paralar kısa süre çözüm üretecek projeler yerine Melene harcansaydı İstanbulun hiç su sıkıntısı olmayacaktı dedi.


İSKİ ne diyor?

İSKİ yetkilerinden alınan bilgiye göre, 2006 yılının ocak, şubat, mart ve nisan aylarında İstanbuldaki barajlar yüzde 100 doluluk oranına ulaştığı için, barajların hacmini aşan 450 milyon m3 su Marmara Denizine boşaltıldı. Depolama alanı olmadığı için başvurulan bu uygulamanın normal prosedür gereği olduğunu belirten yetkililer, fazla suyun barajlarda tutulamadığını söyledi. İstanbulda denize boşaltılan 450 milyon m3 suyu tutacak depo alanı olmadığı için yağışlarla alınan fazla su tutulamıyor.

MGK gözetiminde su stratejisi hazırlanıyor

TÜRKİYE, küresel ısınma ile birlikte her geçen gün azalan su kaynaklarını daha kontrollü kullanmak için Strateji Belgesi hazırlıyor. Milli Güvenlik Kurulunda (MGK) da bir süre önce gündeme gelen su sorunu konusunda, devletin ilgili birimleri çalışmalar yürütüyor. Genelkurmay Başkanlığı, Enerji Bakanlığı ve MGK Genel Sekreterliğinin de katkı sağladığı su çalışmalarında,Türkiyenin su potansiyelini daha etkin şekilde kullanabilmesi için yöntemler belirleniyor.

Yapılan tespitlere göre, Türkiyenin su kaynaklarının etkin kullanılması için daha fazla baraj ve gölet yapılması gerekiyor. Büyük şehirlerin su sorununu çözmek için de nehirlerden daha fazla faydalanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

75 MİLYAR DOLAR

Türkiye, yıllık 501 milyar metreküp suya sahip olurken, bunun 274 milyar metreküpü buharlaşıyor ve 41 milyar metreküpü yer altı sularına karışıyor. Komşu ülkelerden Türkiyeye 7 milyar metreküp su gelirken, Türkiyenin brüt su potansiyeli 234 milyar metreküpü buluyor. Türkiyenin ciddi bir su ve enerji sorunu ile karşılaşmaması için en az 75 milyar dolara ihtiyaç var.






www.sonergonul.net





Yazar
burakkanmaz


avatar
Gaziantep
Kayıt: 02.10.2006
22.08.2007-00:40 #26436
lotodan milyarlar kazanan insanlar, paraları hiç bitmeyecek gibi harcarlarmış. biz de ülkemizde bu derece bol yer altı ve üstü su kaynaklarını aynı şekilde hiç bitmeyecek gibi harcıyoruz. gün gelipte bittiğinde ne olacağını düşünmek bile istemiyorum crying

bundan sonra "su gibi aziz ol" diyen büyüklerime fazladan teşekkür edeceğim praying çünkü ilerde su kadar kıymetli olmak hiçbir şeyden üstün olmayacaktır eminim.





Yazar
kellad


avatar
istanbul
Kayıt: 21.01.2006
22.08.2007-15:23 #26453
Bence başlık fazla duygusal olmuş. Sonuçta suyun depolanabildiği halde boşa akıtılması gibi bir durum yok.
İstanbul pek engebeli bir yer olmadığı için de daha fazla baraj yapmak olanaksız. Aslında İstanbul hiç kurak bir yer değil ama yine de bu kadar nüfusa yazın yağmurlar ve barajlar az geliyor. Onun için o kadar uzaktan borularla su getirilmeye çalışılıyor.
Bu noktadan sonra su yatırımları ve dolasıyısla su çok daha pahalı olacaktır. Buna yavaş yavaş alışmalıyız.






Decompiling the code of universe.
Listening the cosmic background radiation.
Swimming in Inter Stellar Medium.
Yazar
reccae


avatar
istanbul
banlandı
Kayıt: 15.02.2006
22.08.2007-15:44 #26455
Aynı aylarda yuvacık barajının durumu nasıldı acaba. Ordan buraya su getiren zihniyet burdan oraya su götürememiş mi ?
Adamlarda haklı tabi. İçmemişler ya denize dökmüşler laughinglaughing





insa ettigim binanin cimentosu kelâm

Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb