Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > Gündem > görsel yazılım geliştirme araçları hakkındaki görüşleriniz
Yazar
clairvoyant


avatar
Antalya
Kayıt: 05.05.2006
06.10.2007-13:50 #28470
Arkadaşlar, bu başlığı görsel yazılım geliştirme araçları hakkında görüşlerimizin bir yerde birikmesi için açtım. Yazılım üretmek için harcanan zamanı ve kod yazımını minimuma indiren, bu işi mümkün olduğunca kolaylaştıran, şu sürükle bırak diye tabir edebileceğimiz teknolojilerin bizim mesleğimizde yeri nedir sizce?

Benim fikrim, (yazılım üretecek olanlar için) eğer yazılım üretmek için sürekli bu hazır araçları kullanacaksak sadece diploma almak için mi okuyoruz bu bölümü? Ben arka planda olup biteni sürekli merak ederim ve bu yüzden görsel araç kullanmak bana hiç zevk vermiyor. Belki piyasada bu işte iyi para var ama ben bunu mühendislik ile bağdaştıramıyorum. Benim yerim makine ile son kullanıcı arasındaki çizgide makineye daha yazkın olmalıdır diye düşünüyorum. Bilmiyorum, belki de günümüz koşullarına göre yanlış düşünen benimdir.

Katılımın bol olması dileği ile...





Let`s make this world a better place to live !

Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
06.10.2007-14:02 #28471
o araç sana bir dayatma yapmadığı sürece ve işini kolaylaştırdığı sürece bir sorun yok.





N/A
Yazar
caglarmenguc


avatar
istanbul
Kayıt: 29.01.2006
06.10.2007-15:11 #28482
clairvoyant yazdi
 
Benim yerim makine ile son kullanıcı arasındaki çizgide makineye daha yazkın olmalıdır diye düşünüyorum.

Makineye ne kadar yakın?

İşletim sisteminden önce mi sonra mı?
eğer işletim sisteminin üstünden makineye yakın olmak istiyorsan yine işletim sistemine ait api leri kullanmak zorundasın. yapamazsın diyemeyiz ama çok zaman kaybedersin diyebiliriz. Bu işi yapan ideleri kullanmak daha mantıklı geliyor bana.

Aksi halde işletim sistemini dahi kendin yazmaktan bahsediyor olabilirsin. Buna da çok ciddi bilgi birikimi, çok sayıda kişiden oluşan ve efektif bir şekilde zaman harcayabilecek bir ekip gerekir ki bu arada gelir de elde edemezsiniz. Başka işlerde çalışıyorken yaparız kısmında da katılmıyorum, kendi adıma söyliyim; olmuyor...





Life is a game of cards...
A good player, even with a bad hand of cards, will play well and emerge a winner...


Yazar
clairvoyant


avatar
Antalya
Kayıt: 05.05.2006
06.10.2007-15:55 #28489
Yazılım geliştirme alanında kastettiğim yer tabii ki işletim sisteminin üstünde. Önceden yazılmış ideleri kullanmaya karşı değilim, zaten kastettiğim şey de tam olarak bu değil. Daha aşağılara inmek gerekmedikçe bunları kullanmak tabii ki daha mantıklı. Fakat bu işin normal bir bilgisayar kullanıcısının yapabileceği kadar basitleştirilmiş halini kullanmak ne kadar uygun? Ben klavye ile kod yazarken diğer tarafta başkası aynı işi fare ile sürükle,bırak,kopyala,yapıştır.. ile daha pratik olarak yapıyorsa (arka planda kod yazan bir motor varsa) benim artık kod yazmam ne kadar mantıklı?

Bu arada konu sadece benim düşüncelerim üzerinde yoğunlaşmasın, uğraşan herkes düşüncelerini yazsın lütfen.





Let`s make this world a better place to live !

Yazar
extreme


avatar
Kahramanmaras
admin
Kayıt: 24.10.2006
06.10.2007-16:04 #28490
tamamen görsel araçlarda yapılmış yazılım,site,vsvsvs. kalite çok yok bence. Ayrıca görsel araçlarda sınırım o program kadar. kendin yazarsan sınır yok gibibiggrin





The Man Who Loved Algorithm&Ubuntu.
www.burakamasyali.com





Yazar
burakkanmaz


avatar
Gaziantep
Kayıt: 02.10.2006
06.10.2007-16:06 #28491
clairvoyant yazdi
 
Ben klavye ile kod yazarken diğer tarafta başkası aynı işi fare ile sürükle,bırak,kopyala,yapıştır.. ile daha pratik olarak yapıyorsa (arka planda kod yazan bir motor varsa) benim artık kod yazmam ne kadar mantıklı.

Zaten işler bu seviyede kolaylaştıkça bilgisiz cahil insanlar bile para kazanıyor bizim mesleğimizden.
Hazır script kullanarak forum/blog/portal vs. açanlar utanmadan site yaptım diyorlar. Halbuki HTML in H sinden bile anlamazlar sorsan.
Ve bizim oturup bilmem kaç bin satır kod yazarak elde ettiğimiz sistemler hazır script/template ile yapılanlardan daha ucuza satılıyor.

Benim yakındığım konu da bu :) Kötüde olsa hazır kullanmadan kendince birşeyler yazabilmek insana daha büyük bir zevk ve haz veriyor. Ama iş ticarete gelince kimse emeğe bakmıyor. not talkingcowboy





Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
06.10.2007-17:39 #28496
Bu konuda çok farklı ortamlarda kod yazmış birisi olarak ben de nacizane fikrimi belirtmek istiyorum:
Öncelikle makinenin çalışma prensiplerini bilmek her zaman bir avantajdır. Ancak siz de biliyorsunuz ki, bu prensipleri her defasında kodlamamak için bir takım arayüzler insanların kullanımına sunulmaktadır. Ben bile yazdığım projelerdeki kodları geliştiririken bir daha benzeri bir proje gelirse bunu nasıl kullanılabilir hale getirebilirim diye kafa yoruyorum.

Şimdi işin yöneticilik boyutune gelelim. Gerçek bir yönetici için en değerli şey ve en büyük maliyet nedir? Hayatınızda ödediğiniz en büyük maliyet zamanın ta kendisinden başka birşey değildir. Bir projeye emek ve para yatırabilirsiniz. Karşılığında daha çok para kazanabilirsiniz. Telafi edebilirsiniz. Ama geri dönüşü olmayan tek maliyet zamandır.

Peki bu en büyük maliyeti nasıl kısabiliriz? Aslında en az bu soru kadar önemli bir soru daha vardır. Bu kısma işini bilinçli olarak nasıl gerçekleştirebiliriz. Evet bilinçli tasarruf nedir? Hayatta bir adım atarken her zaman bastığın yerin sağlamlığından sen sorumlusundur. Öyleyse zaman kazandıracak yöntemler senin kontrolün dışında olmamalıdır. Bu yazılım projeleri için şu anlama gelmektedir. Bir işin nasıl gerçekleştiğini bir dereceye kadar da olsa bilmemek, attığın adımla temas ettiğin basamağının sağlamlığından habersiz olman demektir. Örneğin .NET en çok zaman kazandıran IDE lerden birisidir. Ben .NET in çalışma prensiplerini çok iyi biliyorum. Bunun için ciddi bir zaman harcadım, ve hala harcamaktayım. Zamanın WinAPI kodları yazardık. Çağlar buna yakından şahittir. Oturup ağlatır bir insanı. Ama bugun IDE de Drag&Drop özelliği mevcut. Ben uygulama geliştiriciyim, arayüz tasarımcısı değilim. Arayüzden ziyade uygulamanın çözdüğü probleme odaklanmam gerekir. Öyleyse benim DragAndDrop mantığı ile çalışan WYSIWYG (What You See IS What You Get) Prensibine uygun araçlara ihtiyacım var. Çünkü her proje için aynı kodları tekrar tekrar yazmak en büyük maliyet olan zaman maliyetini arttırmaktadır.

Ancak dediğim gibi .NET bunu nasıl başarıyor bilirseniz, Software Engineering derslerinde anlatılan Project Development Phase leri içerisinde en önemlilerinden birisi olan Maintanence Phase de ayağınızı sağlam merdivene dayamış olursunuz.

Bu arada konuyu açan Şafak'a şunu bildirmek isterim. Şafak senin dşüncelerini çok iyi anlayabiliyorum, ancak için şu konuda rahat olsun, ne .net ile ne de alternatif bir araçla asla gerçek anlamda başarılı bir projeyi sadece dragAnd Drop yaparak release edemessin:) Öyle olsaydı ben kendi adıma bu kadar kod yazmazdım. Ayrıca XAML geldi, tasarım işinde büyük bir devrim yaşanarak benim öğrendigim bütün WinAPI bilgim elimde patladı:)) Bak ben hiç üzülüyormuyum:))





Yazar
akgulozkan


avatar
istanbul
Kayıt: 12.12.2006
06.10.2007-18:05 #28502
Bahsedilen şey çekiç tahta ve çivi ile masa yapmaya çalışırken, çekici yeniden icat etmek, tahtayı yeniden icat etmek, çiviyi yeniden icat etmektir. (yada sıfırdan yapmak diyim..)bu ne kadar anlamsız ise bir proje icra ederken de gerekli görülen arayüzleri de yeniden yazmak o derece anlamsızdır..peace

Tarık hocamıza katılıyorum..peace.





Yazar
hasankaya26


avatar
istanbul
Kayıt: 08.01.2006
06.10.2007-19:35 #28508
tarikkranda yazdi
 
ne .net ile ne de alternatif bir araçla asla gerçek anlamda başarılı bir projeyi sadece dragAnd Drop yaparak release edemessin:) Öyle olsaydı ben kendi adıma bu kadar kod yazmazdım.


Bende tarık hocama katılıyorum. Sonuçta büyük çaptaki projelerde iş yapan kod yani business kod için component bulunmaz. Bunlar genelde projeye özgüdür. Görsel kısmın tasarımı veya kodlanması ise zaman kazamak için kullanılmalıdır bence...





Yazar
cantur


avatar
Rize
admin
Kayıt: 16.01.2006
06.10.2007-21:58 #28526
Tarık güzelce açıklamış.

Sürükle bırak yapısı bizi cidden zorlayan bir durum. Mühendis olma özelliğini ortadan kaldıracak kadar olayı basitleştiriyor. Ama ben hazırlanmış bu toolları kullanmak istemiyorum demek de çok yanlış bence. Mühendis olarak elinde yapacağın işi bir çok açıdan gerçekleştirebilecek malzemeyi bulundurman gerekir.
Yapacağın işe göre gelişmiş toolları mı , hazır kod parçalarını mı yoksa kendi emeğini mi kullanacağın değişebilir. Bu iş için gereken zaman ,istenilen özgünlük ve kaliteye bağlı. İnternette bir tanıtım sayfasını hazır bi şablon üzerine kurmak (istenilen zaman ve piyasa şartlarının gereklerine bağlı olarak) mantıklı olabilirken, veri güvenliği için yazılan bir programın yapısına tam hakım olmak daha önemlidir.

Bence hazır tool ve kod parçalarını yeinde kullanmak ve projelerin önem gerektiren kısımlarına daha fazla odaklanmak mantıklı olacaktır.





Yazar
caglarmenguc


avatar
istanbul
Kayıt: 29.01.2006
06.10.2007-22:11 #28530
tarikkranda yazdi
 
Zamanın WinAPI kodları yazardık. Çağlar buna yakından şahittir. Oturup ağlatır bir insanı. Ama bugun IDE de Drag&Drop özelliği mevcut. Ben uygulama geliştiriciyim, arayüz tasarımcısı değilim. Arayüzden ziyade uygulamanın çözdüğü probleme odaklanmam gerekir. Öyleyse benim DragAndDrop mantığı ile çalışan WYSIWYG (What You See IS What You Get) Prensibine uygun araçlara ihtiyacım var. Çünkü her proje için aynı kodları tekrar tekrar yazmak en büyük maliyet olan zaman maliyetini arttırmaktadır.


Bilirim. Yine de winapi ile kod geliştirilmese de mutlaka öğrenilmeli. Sadece winapi de değil, mesela gdi, opengl...

.Net formları da kullansanız işin içinden çıkmayacağınız ya da benim deyimimle arayüzde takla atmanız gereken durumlar olacak. İşte o zaman daha önceden bildiğiniz alt seviye bilgiler çok işe yarayacaktır...

Tarığın da dediği gibi, zaman en önemli kavram yazılımda...





Life is a game of cards...
A good player, even with a bad hand of cards, will play well and emerge a winner...


Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb