Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > İş/Güç > İşverenlerin Hayır Diyemeyeceği 12 BT Yeteneği
Yazar
dotnetonur


avatar
Dersaadet
Kayıt: 21.11.2007
29.11.2007-16:54 #31971
Son zamanlarda hiç yüksek teknoloji üreticisi veya bilgisayar profesörüyle konuştunuz mu? Bir yıl öncesine kadar, ülke genelindeki gözlemcilere dayanarak uzmanların teknoloji elemanı açığı olduğunu söyledikleri doğru. (Örn: Workforce crisis: Preparing for the coming IT crunch )

Silikon Vadisi için, Google’ın Mühendislik Menejeri ve Bilgisayar Mekanizmaları Derneğinde (Association for Computing Machinery) meslekler ve eğitim birimi kurucu üyesi Kevin Scott şu ifadeleri kullandı: “Silikon Vadisi’nde gördüğüm herşey düşünülenin tam aksi istikametinde; pogramcılar çalışmadan uzak ve ölü gibiler. Oysa büyük şirketlerde yükselmek veya onlarla iş yapabilmek ancak agresiflikle mümkün. ”

Uzmanların görüşü doldurulabilecek bir çok açık pozisyon olduğu yönünde ve Milwaukee’deki Marquette Üniversitesi BT profesörü Kate Kaiser’e göre öğrenciler henüz diploma almadan önce tabiri caizse kapış kapış gidiyorlar. Ocak ayında Kaiser, sistem analizi ve dizayn bölümündeki 34 öğrencisine Mayıstaki mezuniyetten sonra işe başlamak üzere anlaşmış olduklarını sordu. 24 öğrenci elini kaldırdı. Kaiser ”Eminim diğer 10 kişi o zamana dek bir teklif almamış olmalarına rağmen daha sonra teklif almayı başarmışlardır” diyor.

Sektörde BT alanında Allah vergisi bir yeteneğiniz varsa bu önemlidir, fakat doğru yeteneğe sahipseniz. Eğer iş dünyasının bir parçası olmak istiyorsanız, yakın geleceğin en parlak meslekleri olduğu söylenen şu dallara bir göz atın: silah üreticileri, eğitim kuruluşları, bilgisayar bilim profesörleri ve diğer endüstri takipçileri.
(Ayrıca bkz. The top 10 dead (or dying) computer skills .)

1) Yapay Zeka

Skott, büyük miktarlarda data paketleri gerektiren filtreleme, spam önleyici ve zararlı kod denetleyici gibi programlar üreten veya bilgisayarların performansını arttırmak için yazılım algoritması ve teknikleleri geliştiren veya dizaynları üzerinde çalışan firmaları inceleyen bazı gözlemcilerin, insanların yapay zeka bilgisine olan ihtiyacının hızlı bir artış içerisinde olduğunu gözlemlediklerinden bahsediyor.

Bu gereksinimin sadece Google’ın problemi olmadığını, piyasada organize edilmesi ve depolanması büyük problemlere yol açan büyük data paketlerine ihtiyaç duyan bir çok program olduğunu dile getiren Skott,

bu uygulamalar için ihtiyaç duyulan veri araştırması, statik modelleme, veri yapısı uzmanlığı ve diğerleri için “Bu problemlerin sadece bazılarına değinemezsiniz, seçeceğiniz data yapısı veya algoritmanın çözüm üzerinde etkili olup olmayacağı hususunda çok ince farklar vardır. dedi.

İş tecrübenizle, üniversite öğrencisi iken veya mezun olduktan sonra yapay zeka bilginize sahip olabilirsiniz, bunu nezaman öğrendiğinizin hiç bir önemi yok, çünkü şirketler bu yeteneğe sahip insanları olabildiğince hızlı bir şekilde bulup işe alıyorlar.

2) Mobil Uygulamalar

Mobil aletler üzerindeki içerik geliştirme yarışının 90’larda internet dünyasında yaşanan vahşi günlere benzediğini söyleyen Spheron Pacific Şirketleri profesyonel başkan yardımcısı ve Fort Lauderdale Fla. Iyileştirme sorumlusu Sean Ebner, BlackBerrie ve Treolar gibi aygıtlatın iş dünyasında önemli bir hale geldiği zamanımızda şirketlerin ERP ve benzeri uygulamaları bu aygıtlara entegre edebilecek uzman insanlara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

3) Kablosuz Ağlar

Bilinen bir çok kablosuz ağ teknolojisi mevcut, firmalar kablulu ağ şebekesinden çok daha büyük olan bu sistemi nasıl bir arada tutabilecekleri ve güvenlik risklerinin ne olduğu konusunda endişeli.

“Eğer bir wireless uzamanı olsaydım, onların güvenlik gereksinimlerini anlamalarını sağlar ve kontolü en başta sağlardım.” diyor Howard Sxhmidt (eBay Stratejisti).
“Fakat sadece kablosus ağ sertifikasıyla piyasaya girmeye çalışmayın! Sadece kablosuz ağ teknisyeni olmanız yeterli değildir, aynı zamanda Sistem yöneticisi de olmanız gerekir ki Sistemde kablosuz ağların nasıl çalıştığını bilesiniz..

4) İnsan-Bilgisayar Ara Yüzü

İleride büyüdüğünü göreceğimiz bir başka alan ise insan-bilgisayar ara yüzleri, masaüstü veya ağ programlarında kullanılacak kullanıcı ara yüz dizaynları. Bir mühendis kötü bir ara yüz ile ürünü çıkartabilmesi için piyasada çok iyi tanınıyor olması gerekir. Apple gibi şirketler tüketiciyi çok iyi dizayn edilmiş ürünlerle buluşturmaya devam ediyor ve kullanıcılar dizaynı iyi olan ürünleri daha fazla tercih ediyor.. Hal böyle iken neden diğer ürünlerinde de bu tip yazılımları kullanmak istemesinler?

5) Proje Yönetimi

Aşırı bütçe harcamaları ve başarısız projelereden korkan şirketler, proje yöneticilerinin her zaman öncelikleri olmasına rağmen, kendilerini ıspatlayan, onlara neyi nasıl yaptıklarını gösteren kişileri tercih ediyorlar. İş dünyası doğru proje yöneticileri gerektirir, insanları gösteren yalnızca ünvanları değildir. İşverenler çalışanlarını kontrol edebilen, projesine hakim, gerektiğinde koşullara göre üzerinde değişiklik yapabilecek, doğru proje yöneticileri isterler.

Bir yıl öncesine göre en büyük değişim artık proje yöneticiliği alanlarının basitçe doldurulmaması. Artık istekliler ile işverenler arasındaki mülaakat işlemleri bir hayli çetin gerçekleşiyor. Doğru adaylar az, ulaşılması zor ve daha neşeli..
Mülaakatlarda genellikle adayın geçmişte benzer durumlarda (takım çalışması veya proglem çözümleri) nasıl bir yol izlediği incelenir.

PMBOK’de (Proje Yönetimi Enstitüsü Proje Yönetimi Ana Kitabı) öğrendiklerini hatırlaman kolaydır fakat ne zaman ki karmaşa yönetimi gibi durumlarla karşılaşırsın o zaman ne yaptıklarını anlamaya başlarsın.

Bir keresinde Gordon adaylara bir golf topunun daha uzağa gitmesi için üzerindeki çukurların nasıl dizayn edilmesi gerektiğini sordu. Kimse cevabı verememişti fakat, düşünme ve problemlere yaklaşma yöntemleri Gordon’a adaylar hakkında epeyi fikir vermişti.

6) Genel Network Uzmanlığı

BT işinde çalışıyorsanız networkten fazla kaçamazsınız, içerisinde network olmayan yazılım mühendisliğinde bile basit network altyapısı bilinmesi gerekir. Hiç değilse TCP/IP, Ethernet veya fiber optik kablolar gibi networkün temelini oluşturan kısımlar hakkında temel bilgiye sahip olunmalı.

Uygulamaların networkü nasıl kullandığının bilinmesi için data merkezlerinde planlanmış uygulama yazabilen insanlara ihtiyaç vardır. Networkün programlarının dizaynlarına nasıl etki ettiğini bilmeleri gerekir. Birden çok makinede çalışan uygulamalar için network içerisindeki koordine ve çalışma prensibinin bilinmesi gerekir. Dağınık sistem kurallarının temelini anlayan bir insan çok değerlidir.

7) Network Yakınsama Teknikleri

Tüm network kısımlarını (LAN, WAN, ses, internet) anlayabilen ve bunların nasıl birlikte kullanılacağını bilen Network yöneticilerine istek artıyor.

Şirketler bir problem olduğunda network yöneticisinin “bu bir telefon problemi, telefoncuyu çağırın” demesini istemezler. Araştırmalarımıza göre BT dünyasından olupta telefon alt yapısından anlayan veya tam tersi telefon dünyasından olup BT networklerinin nasıl çalıştığını bilen insanlara çok büyük ihtiyaç var.

8) Açık Kaynak Programlama

Açık kaynak uzmanlarını işe alan bir çok işveren mevcut. Bazı insanlar açık kaynak için parlak dönemin bittiğini söylüyorlar, işletim sistemi ve yazılım alanlarında aksine güçlü bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Linux, Apache, MySQLve PHP ile ilgilenen insanlar farkında olmadan kendilerini kollektif bir çalışmanın içerisnde bulacaklardır.

Kuzey California’da ki DeVry Üniversitesinde de aynı fikir hakim; müşteriler için bir fenomen haline gelen işletim sistemi ve veritabanlarında oluşan güvenlik açıkları ve driver problemleri onları açık kaynağa yöneltiyor.

9) İşletme Zeka Sistemleri

Cognos, Business Objects ve Hyperion gibi BI teknolojileri alanında yetenekli ve bunları uygulayabilecek işletme zekasına sahip insanlara çağımızda ihtiyaç olduğu aşikar.

İşletme zekası alanında yatırım yapan işletmeciler akıllı bir işyapmış oluyor. Fakat sadece teknik uygulama geliştiricilerine ihtiyaçları yok. Yetenekli bir veri uzmanı olmak için gelişmiş fonksiyonel bilgiyede ihtiyaç vardır. Şimdi ülkede en çok bu ikisini birlikte yapabilen insanlara ihtiyaç var.

10) Bütünleşik Güvenlik

Geçtiğimiz yıllarda güvenlik uzmanları iyi iş imkanlarına sahip oluyorlardı. Fakat bugün sadece bir güvenlik alanında uzman olmak yeterli değil, güvenliğin tüm alanlarında uzman olmak gerekiyor.
Son altı ayda işverenlerin e-mail veya yazılımlar için güvenlik duvarı oluşturabilen uzmanlar aradıklarını ve bunun artık güvenlik uzmanlığı tanımı içerisinde yer edindiğini gözlemledik.

Gerçekte güvenlik uzmanı tanımı içerisinde bu bütünleşik beceriler yer almasada günde güne bu ihtiyaç daha fazla dile getiriliyor. Şirketlerin güvenlik uzmanlarına hala ihtiyaçları var fakat her BT uzmanı kendi alanındaki güvenlik konusunda bilgi sahibi olmak zorunda.

Yapılan her bir sertifikasyon güvenliğin tek bir alanını içerir. En azından giriş seviyesinde güvenlik bilgisine sahip olunmalıdır.
DeVry Üniversitesi müfredatına geniş bir güvenlik bilgisi ekledi. Şirketler sanal teröristler ve içerden gelebilecek tehlikelere karşı güvenlik alanına daha fazla ilgi göstermeye başladı.

11) Dijital Ev Teknolojileri Entegrasyonu

Evler artık adeta birer teknoloji merkezi haline geliyor. Video ve Ses kasetlerinde büyük bir artış var ve güvenlik, otomatik aydınlatma vb. teknolojik sistemlere sahip evlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu sistemleri kimler kuruyor ve kim bir problem olduğunda çözümünü gerçekleştiriyor?

CompTIA ve Consumer Electronics Association, Digital Home Technology Integrator (Dijital Ev Teknolojileri Entegrasyonu) adında bir kuruluş oluşturdu. Bu gördüğümüz en uzun soluklu ve enerjik piyasa.

12) .Net, C #, C ++, XML, PHP, Java

Eğitimciler, işverenlerin ASP.Net, VB.net, XML, PHP, Java, C#, ve C++ gibi frameworks uygulama ve dillerine önem vermeye başladıklarını farketti. Fakat işverenler salt bir yazılımcıdan daha fazlasını talep ediyor. Aslında bilgisayar ekranına gömülüp tek başına iş yapmayı tercih edenleri değil bir ekip içerisinde çalışabilen, ekibe liderlik edebilecek veya projeyi yönetebilecek insanlar istiyorlar

http://www.asepedatnet.com/blog_yazi_goster.aspx?Id=2





Ortam sanal olsa da, islenen suc gercektir...

Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
29.11.2007-17:35 #31975
9) İşletme Zeka Sistemleri
Tek gecerim gelecek icin.

Ayrıca 10) Bütünleşik güvenlik te favorilerim arasında, bu konuda bilgi sahabi olmak isteyenler icin birkac gun once


Microsoft Birleşik İletişim Çözümleri Lansmanı
İletişim Altyapınızı Birleştirmenin Tam Zamanı!
Hosted by: Microsoft Turkiye
Type: Meetings - Convention
Where: Swissôtel - Istanbul
When: Tuesday, November 27 from 9:00 am to 5:00 pm

etkinligi yapıldı.





Yazar
dotnetonur


avatar
Dersaadet
Kayıt: 21.11.2007
29.11.2007-17:56 #31977
Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları konusunda fikirleriniz nelerdir ??





Ortam sanal olsa da, islenen suc gercektir...

Yazar
orhan


avatar
istanbul
admin
Kayıt: 17.11.2005
29.11.2007-22:37 #32012
karar verebilme yeteneğini kısmi olarak uygulamalara entegre edebilmek gerçekten çok önemli.





N/A
Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
30.11.2007-10:28 #32055
dotnetonur yazdi
 
Yapay Zeka ve Yapay Sinir Ağları konusunda fikirleriniz nelerdir ??


Yapay Zeka sistemlerin öğrenebilmesi açısından çok önemli, bu konuda güvenlik sistemleri ile entegre uygulamalar geliştirilebili, nitekim geliştiriliyor. Oyun sektörü gelecekte çok iş yapacak ve bugun de iş yapan bir sektör ve gene başarılı olan oyunlarda yapay zeka ön plana çıkabiliyor. Neural Networks karar destek sistemleri açısından çok önemli. Bu yönüyle zaten benim favori gösterdiğim BI uygulamalarında yer alabiliyor. DataMining algoritmalarından biriside Neural Networks tur. Bununla beraber bizim bölümde yapıldığı gibi görüntü işleme uygulamalarında işlenecek görüntü için ön bir template oluşturmakta ve sonrasında bu işleme olayını Neural NEtworks içeren bir analog bilgisayar(chip) vasıtasıyla parallel processing yaparak normal bir PC den cok cok daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Bu konular da gerçekten gelecekte çok iş yapacak. Zaten Onur'un yazdığı 12 alanda iş yapar. Birinde uzman olmak lazım.





Yazar
tarikkranda


avatar

Kayıt: 07.01.2006
30.11.2007-21:37 #32090
Bu arada iucoders a yeni katıldın sanırım Onur. Aramıza hoşgeldin, o başlıklarda teşekkür edemedim ama şimdi edeyim, bu da dahil olmak üzere açtığın birkaç bilgilendirici başlığa göz atma fırsatım oldu, bunlar için teşekkür ederiz. Sitenizi de ziyaret ettim, başarılarınızın devamını dilerim.





Yazar
dotnetonur


avatar
Dersaadet
Kayıt: 21.11.2007
01.12.2007-03:33 #32109
tarikkranda yazdi
 
Bu arada iucoders a yeni katıldın sanırım Onur. Aramıza hoşgeldin, o başlıklarda teşekkür edemedim ama şimdi edeyim, bu da dahil olmak üzere açtığın birkaç bilgilendirici başlığa göz atma fırsatım oldu, bunlar için teşekkür ederiz. Sitenizi de ziyaret ettim, başarılarınızın devamını dilerim.


Bilişim Teknolojilerinin hayatımıza ne kadar yerleştiğinin farkındalığıyla hareket eden, okuduğunuz bölümden sadece diploma alıp mezun olmak yerine, Bilişim Teknolojilerinin herhangi bir dalında bilgi sahibi olmayı tercih eden ve bu bağlamda fikirlerinizi paylaştığınız ve sizinle aynı fikirler doğrultusunda hareket eden insanları bir araya getirip karşılıklı fikir alışverişi yaptığınız iucoders`i kurduğunuz ve çizgisinden sapmadan varlığını sürdürmesi için belki kişisel zevklerinizden ödün verdiğiniz için ben de sizlere teşekkür ederim.. ne kadar İşletme okusam da, İşletme Kulübü yerine Bilgisayar Kulübünde olmayı tercih ederim :)





Ortam sanal olsa da, islenen suc gercektir...

Yazar
adaniak


avatar

Kayıt: 13.01.2007
01.12.2007-05:59 #32110
dotnetonur yazdi
 
ne kadar İşletme okusam da, İşletme Kulübü yerine Bilgisayar Kulübünde olmayı tercih ederim :)

Seni aramızda görmek isteriz...Çünkü çok yönlü kişiler her zaman verimli olur..coffee





Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb