Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > Gündem > BİLTRONİK ödülleri törenle verildi
Yazar
einsteine


avatar
istanbul
Kayıt: 29.10.2007
11.01.2008-12:21 #34192
MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ’nin (MÜSİAD), ülkemizin kalkınması için stratejik öneme sahip bilgi teknolojileri alanına dikkat çekmek, gelişmeyi motive etmek, başarıyı teşvik etmek amacıyla üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği ‘Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması’nı kazananlar 10 Ocak 2008 Perşembe günü MÜSİAD Genel Merkez binasında gerçekleşen bir törenle ödüllendirildi.

Toplantıya Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Genel Başkan Dr. Ömer Bolat'ın yanısıra çok sayıda işadamı ve gazeteci katıldı.

KOSGEB de iş kurma desteği verecek

Törende açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Doç. Dr. Davut Kavranoğlu, “Bu yıl ilk defa düzenlediğimiz bilgi teknolojileri yarışmasında beklentilerimizin üzerinde ve kaliteli başvurular aldık” dedi.

Toplam 50 bin YTL değerinde ödül dağıtılacak olan yarışmaya gösterilen ilginin son derece memnuniyet verici olduğunu belirten Kavranoğlu, başvuruları değerlendirirken orijinal, faydalı ve iyi hazırlanmış birçok projenin olmasından dolayı seçimde zorlandıklarını ifade etti.

Konuşmasında, Türk ekonomisinin arzulanan seviyeye gelmesi için bilgi teknolojilerinin önemine değinen Kavranoğlu, “Katma değeri yüksek ürünler üretebilmek için bilgi teknolojilerinin sunduğu imkanlardan faydalanmalıyız. Ayrıca, sadece başkalarının ürettiği teknolojilerden faydalanmakla yetinmeyip mutlaka bilgi teknolojileri üreten bir ekonomiye sahip olmalıyız. MÜSİAD olarak bu bilinçle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Yarışmayı kazanan gençlerimize bizim verdiğimiz desteğin yanı sıra, KOSGEB’in de iş kurmaya yönelik önemli bir desteği olacak” dedi.

Davut Kavranoğlu'nun ardından ödül kazanmaya hak kazanan yarışmacılar tek tek kürsüye davet edildi. Ödül kazananlara hediyeleri Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MÜSİAD genel Başkanı Dr. Ömer Bolat ve MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri tarafından verildi.

Ar-Ge teşviği verilmesinde en az 50 istihdam şartı aşağı çekilmeli

Kavranoğlu'nun ardından MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat konuşmasını yapmak için kürsüye çıktı. Bolat, İslam aleminin hicri yeni yılını kutlayarak başladığı konuşmasında, artık bilgi teknolojilerinin rekabeti belirleyen en temel unsur olduğunu ve gelişmiş ülkelerin üstünlüklerini AR-GE ile sağladıklarını ve Türkiye'nin de e-dönüşümü en kısa sürede tamamlaması gerektiğini kaydetti.

Dr. Bolat, ''Geçen dönem maliye mükellef ilişkisi kanarya-güvercin ilişkisi gibiydi. Yeni dönemde kartal-şahin ilişkisi şeklinde bir yaklaşım var. Niye böyle oldu? Belki de Sayın Bakan Beşiktaşlı olduğu içindir'' diye konuştu. Şirketlere AR-GE teşviği verilmesinde 50 personel çalıştırma şartının mutlaka aşağı çekilmesi gerektiğini aktaran Bolat, ''Zaten bunları yapabilecek 83 firma var. Onlar da birçok fondan yararlanıyor. Bizim içimizden de Bill Gates gibi insanların çıkması için bu teşvikleri küçük işletmelere de vermemiz lazım'' dedi.

Bolat, konuşmasında haciz uygulamalarının ''biraz'' can yaktığını ifade ederek, ''Tabii ki borçlunun peşine düşeceksiniz ama vur derken öldürmemek lazım'' görüşünü aktardı.

Yıllar önce ödenmiş vergilerin yapılan değişiklik nedeniyle yeniden istendiğini dile getiren Bolat, birçok iş adamının bundan canı yandığını söyledi. Bolat, Leasing konusundaki yeni uygulamadan memnun olduklarını kaydederek, ''Karar doğru ama geçmişe yönelik işlemlere uygulanmamalı. Geçmişte yapılan anlaşmalardan bugün vergi almak birçok arkadaşımızı iflasa sürükler'' dedi.

Bakan Unakıtan’dan MÜSİAD’a takdir

Ödül töreninin ardından kürsüye çıkan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, MÜSİAD'ın kurulduğu günden beri sürekli olarak güzel çalışmalara imza attığını ve ekonomiye büyük katkı sağladığını ifade etti.

MÜSİAD'ın gerçekleştirdiği BİLTRONİK proje yarışmasının bir ilke olduğunu söyleyen Unakıtan, "Küçük teşvikler büyük icatların ortaya çıkmasını sağlar. Milli gücü yüksek olan milletler dünyaya yönetenler olur. Hükümet olarak eğitime çok önem veriyoruz. Bütçeden de en fazla payı milli eğitime ayırıyoruz. İkinci güç, ekonomik güçtür. Dünyada söz sahibi olan ülkeler ekonomisi güçlü ülkelerdir. Üçüncü güç askeri dördüncü ise teknolojik güçtür. Ancak teknolojik güç hepsini etkiler. Bizim ülke olarak artık teknolojiye önem vermemiz, teknoloji üreten sınıfa geçmemiz lazım. Arge ve inovasyon önemli" şeklinde konuştu.

" Katma değeri yüksek ürünler üretirsek cari açık da kalmaz "

Türkiye'nin genç nüfusundan dolayı değişim ve gelişime kısa zamanda ayak uydurarak gelişmelere adapte olabildiğini belirten Kemal Unakıtan, "Biri 'Türkiye kalkınacak ama mevzuat müsait değil' demişti. Şimdi mevzuatı kaldırıyoruz. Komünist Çin Bizim komünistler bana hala 'neden özelleştirme yapıyorsunuz' diye soruyorlar. Ekonomik faaliyet, istihdam ihracat istiyorsanız özel sektör çatışı altında yapılana faaliyetler sağlıklı faaliyetlerdir. Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması için özel sektör şart. Aksi halde dünyayla yarışamayız. Makro ekonomik göstergelerde Türkiye büyük bir başarı gösterdi ama bu yetmiyor. Bizim teknoloji toplumuna teknoloji üreten topluluğa geçmemiz lazım. Teknoloji üretemeyenler beyin göçü verir. Maalesef Türkiye de beyin göçü veriyor.

İstanbul'un fethi bir teknoloji harikasıdır. O gün kullanılan toplar zamanın en yüksek teknolojisine sahipti. O zaman bizim atalarımızı dışarıdan beyin göçü ithal ediyordu. Bugün ABD beyin göçü ithal ediyor. Türkiye'nin de o duruma gelmemesi için hiçbir sebep yok. Önce kendi özgüvenimizi kazanmalıyız. Millet olarak buna kilitlenmeliyiz. Daha katma değeri yüksek ürünler üretirsek cari açık da kalmaz" diye konuştu.

Bakan Unakıtan, "Araştırma geliştirme için en uygun ülkelerden biri Türkiye çünkü istikrarlı. Türkiye'de çalışıyoruz parayı kazanan Amerika veya başka bir yere göç ediyor. Toyota yetkilisi en yetenekli mühendislerinin Türk olduğunu söyledi. Bu da bizim teknolojik ağırlıklı olmak için avantajımızı gösteriyor" dedi.

Yeni dönemde bazı vergilerde indirime gidileceğini belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Yeni dönem vergide de ayrıcalıklar son bulacak. Sendikalar, odalar, siyasi partiler ayrıcalıklıydı artık yok böyle bir şey. Hiç kimsenin bu konuda kafasında soru kalmasın. Bir şey yapılacaksa herkese ayrıcalık mümkün değil. Geriye dönüş yok. Vergilerde bazı indirimler yine olacak ama herkese olacak. Bütçede saçı bitmedik yetimin hakkı var. Maliye politikaları ekonomi politikalarını destekleyen bir durumdadır. Ekonomiyi büyüteceksiniz ki herkes kazanacak. Şimdi geldiğimizde toplanana vergiler 65 milyar YTL civarındaydı şimdi bu 175 oldu. Biz yeni vergiler koymadık aksine azalttık. Ama bazı tedbirler de almamız lazım. Yeni gelir vergisi kanununda vergiyi daha tabana yayacağız. Sivil toplum örgütlerini de yanımızda görmek istiyoruz. Ne Maliye bakanları geldi geçti orası kimseye mülk olmadı. Ben şimdi IMF'ye mi el açayım yoksa vergilerimi mi doğru dürüst toplayayım? Türkiye'de istikrar ortamı dolayısıyla yatırımlar gelmeye devam edecek" dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, konuşmasının ardından Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a günün anısına altın kaplama bir vazo hediye takdim etti.

Törenden Notlar:

''Mobil cihazlardan mevcut iş uygulamalarına yeni bir geçit: Business2mobile'' projesiyle birincilik ödülünü alan Engin Deveci ve eşi Hepşen Deveci, 20 bin YTL'lik çeklerini Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın elinden aldı.
Bakan Unakıtan, çeki verirken, ''bayanlar daha tutumlu olur diye'' çeki, Hepşen Deveci'ye verdiğini söyledi.
Yarışmada, ikinciliği ''Trafik Görüntülerinden Trafik Parametrelerinin çıkarımı'' projesiyle Muhammet Balcılar alırken, üçüncülüğe ''PARE.NeT'' adlı projeyle Murat Bilici, Can Kayacan, Erman Oral layık görüldü.
Teşvik ödülüne Php güvenlik makinesi projesiyle Ramazan Bellek, jüri özel ödülünü ''ileri güvenlik işlem sistemi'' projesiyle Sinan İşlekdemir kazandı.
İŞTE BİLTRONİK'İ KAZANANLAR



--------------------------------------------------------------------------------
BİRİNCİ:

ENGİN DEVECİ

1979 Doğumlu

Boğaziçi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, Doktora Öğrencisi

HEPŞEN DEVECİ

1980 Doğumlu

İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Yüksek Lisans Öğrencisi

Proje adı: Mobil Cihazlardan Mevcut İş Uygulamalarına Yeni Bir Geçit”: Business2Mobile

Açıklama: Projenin hedefi; Firmaların var olan iş uygulamalarının kod yazmadan SOA tabanlı mimari ile Java Uygulama Platformu (JUP) ve Etkileşimli SMS Platformu (ESP) sayesinde hızlı bir şekilde mobil kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Bu sayede firmaların faaliyetleri mobil dünyaya açılacak ve verimlilikleri artacaktır. Yeni yatırımlara gerek duymadan mobil cihazlardan en etkin şekilde yararlanılması ile Business2Mobile projesi herkes tarafından rahatlıklı kullanılacaktır.



--------------------------------------------------------------------------------


--------------------------------------------------------------------------------
İKİNCİ:

MUHAMMET BALCILAR

1979 Doğumlu

Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, Doktora Öğrencisi

Proje adı: Trafik Görüntülerinden Trafik Parametrelerinin Çıkarımı

Açıklama: Projenin hedefi; trafik kontrol kameraları sayesinde şehir içi trafikteki yoğunluklar ve araçların ortalama hızlarının tespit edilmesidir. Bu sayede, şu anda İstanbul’un çeşitli yerlerinde bulunan kameralar vasıtasıyla 100’ü aşkın noktadaki trafik durum tespiti otomatik olarak belirlenecektir. Bu sayede alternatif güzergahların kullanımı sağlanarak trafik sıkışıklığına çözümler üretilecektir.


--------------------------------------------------------------------------------






--------------------------------------------------------------------------------
ÜÇÜNCÜ:

MURAT BİLİCİ

1986 Doğumlu

İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, 4. Sınıf Öğrencisi

CAN KAYACAN

1986 Doğumlu

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf Öğrencisi

ERMAN ORAL

1985 Doğumlu

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Mezunu

Proje adı: PARE.NeT

Açıklama: Projenin hedefi; ebeveynlerin bebekleri ile ilgili sorunlarını giderebilecekleri, bilgi alışverişinde bulunacakları web tabanlı bir platformun oluşturulmasıdır. Platform vesilesiyle, uluslararası düzeyde tecrübelerin paylaşılması ile ebeveynler genel sorunlar konusunda bilgi sahibi olarak bebekleri ile aralarındaki iletişim sorunlarını giderebilecekleridir. Ayrıca proje kapsamında dünyada ilk kez kullanılan bebek sesi modülü ile bebeklerin kullandıkları ortak dil tespit edilebilecektir.


--------------------------------------------------------------------------------






--------------------------------------------------------------------------------
TEŞVİK ÖDÜLÜ:


RAMAZAN BELLEK

1989 Doğumlu

Sakarya Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, 1. Sınıf Öğrencisi

Proje adı: Php Güvenlik Makinesi

Açıklama: Projenin hedefi; PHP yazılım dili ile web sitelerini popüler güvenlik açıklarından korunmasıdır. Kullandığı filtreler ve basit ama etkili yöntemlerle kullanıcıların güvenlik açıklarını kapatmaktadır. Harici bir kullanıma gerek duymaksızın tüm web sayfalarını ve verileri güvenli hale getirmektedir.


--------------------------------------------------------------------------------




--------------------------------------------------------------------------------
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ:

SİNAN İŞLEKDEMİR

1986 Doğumlu

Gaziantep Üniversitesi, Fizik Mühendisliği, 4. Sınıf Öğrencisi

Proje adı: İleri Güvenlik İşletim Sistemi

Açıklama: Projenin hedefi; Şifreleme teknolojilerinin gün geçtikçe güvenilirliğini yitirmesinden ötürü ortaya çıkan güvenlik sorunlarının Türkçe bir yazılımı ile giderilmesine yönelik ileri düzey güvenli bir sistem oluşturulmasıdır. Sistem sayesinde askeri alanda ve banka sektöründe kullanılan bu ileri güvenlik uygulamaları ev bilgisayarlarında da kullanılabilecektir. Ayrıca sistemin ana dilimizde hazırlanmış olması, diğer dillerde hazırlanmış işletim sistemleri ile Türkçe arasındaki farktan ortaya çıkan boşluğu da kapatacak ve güvenlik sorununu ortadan kaldıracaktır.


--------------------------------------------------------------------------------


Toplantıda Biltronik projesine katkılarından dolayı ödül verilen isimler ise şu şekilde:

HABER7 ÜNAL TANIK

MORAL HABER EMRAH İRİÇ

DATATEKNİK BİLGİSAYAR

YEDİRENK PAZARLAMA

DESTEK PATENT A.Ş.

DESTAN TEKSTİL

CREA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

TEKNOBİL MÜHENDİSLİK

SEGMENT BİLGİSAYAR

KOSGEB MUSTAFA KAPLAN

UTESAV İSRAFİL KURALAY

ALTIN YAZILIM

ERDEM YAYINLARI

TURKTEL İLETİŞİM

FİDAN ELEKTRONİK

www.musiad.org.tr










Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb