Konuyu görüntüle
IUCODERS FORUM > Genel > Gündem > Çekirge dosyası!
Yazar
kellad


avatar
istanbul
Kayıt: 21.01.2006
02.10.2008-23:48 #51554
Çekirgeleri çoğumuz istilacı, doymak bilmez, baş belası sürüler oluşturan böcekler olarak biliriz.
Ama son zamanlarda çekirgelerin küresel ısınmadan doğacak protein kıtlığına çare olacak çevreci ve sağlıklı bir besin kaynağı olduğu anlaşılıyor.

"Çekirge" ve "yemek" kelimeleri yan yana konulduğunda çoğumuzun midesi hoş olmayan tepkiler verecektir. Çünkü çekirge bir böcek ve biz böcek yemeyen bir toplumuz. Hem böcekleri pis biliriz.
Ancak çekirgeler ot yiyen temiz hayvanlardır. Üstelik çekirge yemek islam dininde de helaldir.

 
Peygamber Efendimiz (sav)'in: "Size iki ölü ve iki kan helâl kılındı. İki ölü; balık ve çekirge ölüsüdür. İki kana gelince: Bunlar ciğer ve dalaktır" buyurduğu bilinmektedir.


 
Protein içeriği bakımından, çekirge yüzde 50-75, tavuk yüzde 23, balık yüzde 21, sığır eti yüzde 20 ve kuzu eti yüzde 17 zengindir.

İki çekirgede 28 gram protein (erkeklerin günlük ihtiyacının yarısı, kadınlarınkinin yüzde 75'i) ve 6 mg demir (günlük ihtiyacın yarısı) bulunur. Bütün bir ıstakoz ise 22 gram protein, 0.8 mg demir içerir.


 
David Gracer adında Amerikalı bir beslenme uzmanı insanları böcek yemeğe ikna etmeye çabalıyor. “Amerikalılar bu büyük memelilerin çevreye ne kadar büyük zarar verdiğinin farkında değil” diye konuşan Gracer, “Daha fazla miktarda insanı beslemek istiyorsanız, en doğru tercih böceklerdir. Böcekler besin deposudur. Ağırlık olarak sığır ve tavuk etinden daha az miktarda protein içermekle birlikte başka yararlara sahiptir. Örneğin çekirgeler sığırın içerdiği yağın üçte birini içerir ve demir içeriği açısından dört misli daha zengindir” diyor.

Kaldı ki böcek yetiştirmek çevreye fazla zarar vermez; az miktarda suya, yetişme alanına ve gıdaya ihtiyaç duyarlar. Gracer şu anda böcek ile beslenme veya “entomofaji” denilen yaklaşımın benimsenmesi için BM’in düzenlediği seminerlere katılıyor.


 
Antalya’nın Kurşunlu Köyü’ne 350.000 YTL’lik yatırımla çekirge çiftliği kuran Selami Gökgöl isimli girişimci, tanesini 6 sentten Avrupa’ya ihracata başladı.

Talebe yetişemediğini söyleyen Gökgöl, 72.000 Dolar’lık sipariş almasına karşın 24.000 Dolar’lık canlı çekirge satışı yapabildiğini belirtti.


 
Yiyip tadına bakarak faydasını anlamak kafidir. Çekirge dört türlü yenebilir:

1- Toplanan çekirgeler çiroz gibi güneşe serilir, iki üç gün kadar kurutulur. Ayakları ve başı koparılır. Kalan gövde kısmı bir parça yağ ile kavrulur. Kavurma gibi yenir.

2- Sıcak su ile haşlanır. Baş ve ayakları temizlenir. Hemen pişmek üzere bulunan pirinç ya da bulgur pilavına karıştırılıp pişirilir.

3- Haşlanmış çekirgeler tabağa dizilerek konur, üzerine zeytinyağı ile limon gezdirilir.

4- Çekirgenin kavrulan kısmı havan içinde toz haline getirilir ve et tozu konservesi şeklinde kutularda ve dağarcıklarda muhafaza edilir. Araplara göre en makbul tarz budur. Çünkü elde daima ihtiyat durur. Gerektiğinde nerede olursa olsun açlığı gidermeye yarar. Hele harp zamanlarında hemen el altında bulunan bir gıdadır.



İnsanların daha kolay alışması için çekirgeler bütün olarak değil de işlenerek gıda üretiminde kullanılabilir. Kısacası, köftede, çorbada, sucukta, sosiste ve çeşitli hazır yemeklerde çekirge yemeye hazır olun. Biraz yenilikçi iseniz piknikte mangalı da iyi gider. Tadı tavuğa benziyormuş. smile

Not: ilk kaynaktaki yazıyı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Kaynaklar:
http://www.n-f-k.com/nfkforum/index...n-bazi-ipuclari_16480331.html
http://www.eminabi.com/viewtopic.php?t=4201&sid=f03796ff87b4dbb5af3fb51706b573c2
http://www.suyad.org/forum/forum_posts.asp?TID=435&PN=1&TPN=5
http://www.kobifinans.com.tr/tr/sektor/012102/16120/4
http://www.ilahiyatforum.com/forum/helal-mi-haram-mi-t264687.html?s=a0563dc36e914a8e6ee6abc5c7066a8a&p=393770





Decompiling the code of universe.
Listening the cosmic background radiation.
Swimming in Inter Stellar Medium.
Yazar
clairvoyant


avatar
Antalya
Kayıt: 05.05.2006
03.10.2008-01:17 #51555
Ben deniz salyangozu öneriyorum. Çok hızlı ürediği için nesli tükenme riski çok fazla değil. Çok sağlam bir besin kaynağıdır. İslam dini ne der bilemem ama cinsel faaliyetleri arttırıcı etkisi olduğu bir gerçek. 2 tane yiyin, düz duvara tırmanırsınız. Fakat fazla yerseniz midenize oturur, bir koli soda içmek zorunda kalırsınız, benden söylemesi...





Let`s make this world a better place to live !

Yazar
akgulozkan


avatar
istanbul
Kayıt: 12.12.2006
03.10.2008-07:32 #51557
mangal keyfimize nolcak yawbiggrin çekirge yemenin lezzetli bişey olacağını düşünemiyorumclown





Yazar
akgulozkan


avatar
istanbul
Kayıt: 12.12.2006
03.10.2008-08:22 #51558

**************************************************

BESİNLERİN İÇERİKLERİ (100 gramında)

SEBZELER
S.No Besinler Su(gr) Prot.(gr) Karbo.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Patates(haşlanmış) 80 1.8 18 0.1 76
2 Soğan(kuru) 93 0.9 5.2 0.1 23
3 Domates 93 0.9 2.8 0.3 14
4 Havuç 90 0.7 5.4 0.3 23
5 Bezelye(konserve) 70 6.9 18.9 0.7 86
6 Ispanak(haşlanmış) 85 5.1 1.4 0.5 30
7 Lahana(haşlanmış) 93 1.7 2.3 0.2 15
8 Bürüksel Lahanası 92 2.8 1.7 0.3 18
9 Kereviz 88.4 1.8 8.5 0.3 40
10 Mantar 90.4 2.7 4.4 0.3 28
11 Kırmızı Pancar(H) 83 1.8 9.9 0.1 44
12 Patlıcan(Taze) 92.4 1.2 5.6 0.2 25
13 Sarımsak(Kuru) 61.3 6.2 30.8 0.2 137
14 Yer elması 97.8 2.3 16.7 0.1 75
15 Şalgam 70.4 1 0.6 0.2 30
16 Kabak 92 1.6 5 0.4 29
17 Karnabahar(pişmiş) 95 1.6 0.8 0.2 9
18 Bamya(taze) 89.9 2.4 7.6 0.3 36
19 Enginar 86 3 7.8 0.2 53
20 Taze Fasulye 90 19 7.1 0.2 32
21 Kara lahana 88 4 5 0.3 45
22 Tere 87 3 6 1 33
23 Maydanoz 85 3.6 8.5 0.6 44
24 Turp (kırmızı) 84 1 6.6 0.2 30
25 Taze Nane 88 4 7.9 1.3 65
26 Marul 95 1.2 2.5 0.2 14
27 Asma Yaprağı 75 3.8 15.6 1.1 97
28 Roka 90.5 3 3.2 0.6 33
29 Kuru Fasulye 10.9 3.4 61.3 1.4 340
30 Nohut 10.7 20.5 61 4.8 360
31 Mercimek 11.1 24.7 60.1 1.1 340
32 Soya Fasulyesi 10 84.1 - 17.7 403







MEYVELER
S.No Besinler Su(gr) Prot.(gr) Karbo.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Uzum (Taze) 81.4 0.6 17.3 0.3 67
2 Uzum (Kuru) 18 2.5 77.4 0.2 289
3 İncir (Yas) 82 1.2 20.4 0.4 88
4 İncir (Kuru) 23 4.3 6.9 1.3 274
5 Portakal 86 0.8 8.5 0.1 35
6 Mandalina 87 0.8 11.6 0.2 46
7 Greyfurt 91 0.6 5.3 0.2 43
8 Limon (Suyu) 91 0.3 1.6 0.5 7
9 Elma 84 0.3 11.9 0.3 46
10 Muz 71 1.1 19.2 0.2 76
11 Şeftali 86 0.6 9.1 0.2 37
12 Çilek 89 0.6 6.2 0.3 26
13 Kayısı (Yas) 85.3 1 18.2 0.6 51
14 Kayısı (Kuru) 25 5 66.5 1 260
15 Armut 83 0.3 10.6 0.2 41
16 Karpuz 92.6 0.5 6.4 0.2 26
17 Kavun 90.6 0.8 7.7 0.3 33
18 Avokado 69 4.2 1.8 22.2 223
19 Erik (Kırmızı) 81.1 0.5 17.8 0.2 66
20 Ananas (Konsv) 77 0.5 11.6 0.3 46
21 Nar 82.3 0.5 16 0.3 63
22 Kiraz 80.4 1.3 17.4 0.3 70
23 Karadut 76.5 0.9 19.8 1.1 93
24 Ahududu 84.2 1.2 13.6 0.5 55
25 Ayva 83.8 0.4 15.3 0.1 71


KURUYEMİŞLER
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Ay çekirdeği 4.8 25 14.5 45 589
2 Fındık 5.8 12.6 16.7 62.4 634
3 Fıstık(Kavrl.) 1.8 26.2 20.6 48.7 589
4 Ceviz 3.5 14.8 15.8 56 704
5 Kestane 52.5 3.8 43.6 1.5 194
6 Hurma(Kuru) 15 2 7.3 0.6 306
7 Badem 4.7 18.6 16.9 54.1 643





YAGLAR
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Tereyağı 15.9 0.9 - 81.1 717
2 Margarin 15.6 0.6 0.4 81 736
3 Zeytinyağı - - - 100 844
4 Ayçiçekyağı - - - 100 884


ETLER
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Koyun_eti(Pişmiş) 55 26.1 - 17.9 266
2 Dana_Kiyma(Pişmiş) 59 23.1 - 15.2 229
3 Dana_Büftek(Pişmiş) 57 30.9 - 11 223
4 Tavuk(Derisiz) 68 24.4 - 12.8 213
5 Hindi(Pişmiş) 63 26.2 - 9.4 189
6 Bıldırcın 70 19.6 - 12.1 192
7 Kaz 50 15.9 - 33.6 371
8 Tavsan 70 21 - 8 162
9 K.Ciğer(Koyun) 54 30.1 4.5 12.9 237
10 Beyin 78.5 10.3 1.2 8.6 125
11 Kalp 76 16.5 2 4.5 116
12 Böbrek 75 16 0.8 7 131


SU URUNLERI
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Uskumru 57 19 - 22.9 282
2 Alabalık 70 18.3 - 10 168
3 Levrek 79.3 19.2 - 1.2 93
4 Mersin 80 17.7 - 2.3 96
5 Ton(Konserve) 55 22.8 - 22 289
6 Sardalye(Pişmiş) 58 19 - 18.6 160
7 Karides(Haşlanmış) 70 22.6 1.5 1.8 107
8 Istakoz 78.5 16.9 0.5 1.9 91


SUT URUNLERI
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Yoğurt(T.Yağlı) 86 3.5 4.7 3.3 61
2 Sut (İnek,T.Yağlı) 88 3.2 4.6 3.9 65
3 Peynir (Çedar) 37 26 - 33.5 406
4 Peynir (Yağ.Beyaz) 50 22.5 3.8 21.6 289


TATLILAR
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Bal 23 0.4 76.4 - 288
2 Pekmez(Uzum) 21.2 0.6 70.6 0.1 293
3 Marmelat 28 0.1 70 - 261
4 Reçel 30 0.1 69.2 - 262
5 Çikolata(Sekerli) 0.9 7.9 58 35.1 528
6 Elmalı Pasta 22.9 4.3 56.7 15.5 369
7 Bisküvi(Sade) 2.5 6.3 68.6 20.9 471
8 Bisküvi(Çikolatalı) 2.2 5.7 67.4 27.6 524


TAHILLAR
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Ekmek(Beyaz_Buğday) 31.8 9.1 56.4 0.8 250
2 Ekmek(Kepek_Buğday) 38 9 41.6 2.5 215
3 İrmik 10.3 11.4 77.3 0.9 371
4 Ekmek(Çavdar Unlu) 11 11.4 78.4 1.7 350
5 Pirinç 12 6.7 80.4 0.4 363
6 Bulgur 9 10.3 78.1 1.2 357
7 Mısır Unu 12 7.8 77 2.6 368
8 Korn Flakes(M.gv) 3.8 7.9 85.3 0.4 386
9 Makarna 10.4 12.5 75.2 1.2 369


ICECEKLER
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Portakal Suyu (Taze.) 88 0.6 9.4 0.2 38
2 Uzum Suyu 82.9 0.2 16.6 0.1 66
3 Greyfurt Suyu(Taze) 89 0.5 9.2 0.1 36
4 Kolalı İçecekler 90 - 10 - 39
5 Cay 3.8 - 80 - 294


YUMURTALAR
S.No Besinler Su(gr) Prot.(Gr) Karb.(gr) Yağ(gr) Enerji(Kcal)
1 Haşlanmış Yumurta 75 12.3 - 10.9 147
2 Yağda Pişmiş 63 14.1 - 19.5 232
3 Yumurta Beyazı 87 10.9 0.8 - 51
4 Yumurta Sarısı 51 16 0.6 30.6 348


ÇEKİRGE %75 protein money eyes


**************************************************

Tercih sizin .. Belki ileride çekirge çiftlikleri yayılacak, olduğu gibi değilde farklı gıda formasyonlarında karşımıza çıkacaksilly





Del.icio.us
Digg
Facebook
Furl
Google
Blink
Simpy
Spurl
Y! MyWeb