BilisimDergi.Com Eylül 2010 Sayısı yayınlandı.
http://www.bilisimdergi.com
Merhaba sevgili okuyucular. Yeni bir sayıyla yine huzurlarınızdayız. Bilişim dünyasını mercek altına almaya ve yepyeni gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.
Biliyorsunuz ki; ekibimizin tamamı öğrencilerden oluşuyordu. Temmuz sayımızda öğrenmiş olduğunuz üzere editörler olarak lisans eğitimimizin sonuna geldik. Bense şu an çeşitli sebeplerden dolayı son yıla kalmış olan yazılım stajımı yapıyorum. Bu stajım süresince çok önemli tecrübeler edindim, bazılarının adını bile duymadığım pek çok yeni teknoloji ve yöntemi öğrenme imkanı buldum. Bu tecrübelerim doğrultusunda, özellikle yazılım alanında çalışan ya da çalışmayı düşünen okuyucularımıza birkaç önemli düşüncemi aktarmak istiyorum.
Elbette ki; eğitim hayatımızda yazılım alanında pek çok ayrıntıyı öğrenme imkanı bulduk. Bazılarını uyguladık, bazılarını ise pek de profesyonelce uygulama imkanı bulamadık. Çalışma hayatının içine girdiğimizde ise işin gerçek boyutunu anlıyoruz.
Bir yazılım projesi gerçekleştirirken belirli aşamaların özenle uygulanması gerekir. İşin içine girip de bu aşamalardan birine dahil olduğunuzda bu aşamaların önemini ve diğer aşamalarda çalışanlara ne kadar bağlı olduğunuzu anlıyorsunuz. Gerçekleştirilecek olan projenin boyutu büyüdükçe bu durumların önemi ve bunun yanında uygulayacağınız yöntemlerin de önemi çok yüksek oranda artıyor.
Yazılım sektörü de, sürekli gelişim içerisinde olan bir sektör tabii ki. Projenin planlama aşamasında kullanacağınız teknoloji ve araçlara karar verirken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Öğrencilik hayatımızda yaptığımız projelerde çoğunlukla en iyi bildiğimiz dil ve araçları kullanmayı tercih ederiz genelde. İş hayatında ise çok fazla kişisel tercih yapma şansınız olmuyor. Örneğin; süreç yönetimini ya da veri tabanıyla iletişim işlemlerini kolaylaştıran ya da daha iyi yönetilebilir yapan, yeni teknoloji ve araçları kullanmamayı tercih etmek, gelecekte projenin süresiyle ya da performansıyla ilgili çıkacak sorunların da sorumluluğunu kabul etmek manasına geliyor. Ayrıca bu konuda yapacağınız çok ufak bir tercih değişikliği bile, projenin geliştirilme süresinde birkaç aylık değişikliğe sebep olabilir.
İşte bunlar ve bunlara benzer pek çok sebepten dolayı yazılım alanında çalışırken de sürekli bir öğrenme içinde olmak zorundayız. Bu konuda size yardımcı olmak için, bu sayımızda size birkaç yeni yazılım teknolojisi ve yöntemi hakkında bilgi vermek istedik. Bu ay tanıyacak olduğumuz teknolojiler JQuery, MVC ve POCO. Bu yazılarımızda örnek uygulamalar da yer alıyor. JQuery ile ilgili uygulama örneklerine ise önümüzdeki sayılarda geçeceğiz.
Yazılım alanından özellikle bahsetmek istedim ama tabii ki, diğer alanlarda da yine çok önemli ve güncel konulara yer verdik. Keyifli okumalar diliyorum. Bilişimle kalın!
Ercan ZENGİN
BilişimDergi Editörü ve
Bilisimdergi.Com Ekibi..
/(::)(::)/
|