Makaleler
Bilgisayar ağlarının kullandığı mimariler
1) Client Server Mimarisi
'2) Denk Yüklü Aglar (Peer to Peer Agları)  Client Server’a alternatif
'Client Server Mimarisi’nin Özellikleri
'a) Hizmet kavramı  Server hizmet saglar, istemci hizmeti tüketir.
'b) Ortak kaynaklar  Ana makine birçok istemciye aynı anda hizmet sunup
'girisleri düzenler.
'c) Asimetrik protokol  Çogula karsı tekil.
'd) Konumun saydamlıgı  Ana makine ve istemci aynı makinede bulunabilirler,
'farklı makinede de bulnabilirler. Ana makina istemciden gizli olabilecegi gibi
'olmayabilirde.
'e) Karıstırma ve Eslesme  deal bir ag donanım ve yazılıma baglı degildir.
'Client-Server mimarisi.
'f) Mesaja baglı yer degistirme
'g) Servislerin korunması  Ana makine mesaja nasıl bir cevap üretecegine karar
'veriyor.
'h) Dengeleme
'i) Sifreler muhafaza edilerek güvenlik saglar
BIND ile DNS Sunucu Kurulumu
BIND Nedir?
BIND bir dns sunucusu yani unix ve linux sistemler üzerinde dns servis hizmetini veren
başarılı bir daemondur. Kısacası en popüler DNS sunucu yazılımı BIND’dir. Bu dökümanda
bind’i nasıl kuracağınızı ve ayarlayacağınızı anlatacağım.

TCP/IP PROTOKOLU
Başta internet olmak üzere, farklı teknolojilere sahip networklerin olması, bağımsız olarak yönetilmesi ve geliştirilmesi gibi özellikleri TCP/IP protokolünün en yaygın kullanılan protokol olmasına neden olmuştur.
Aslında TCP/IP protokolü diye adlandırmak çok doğru değildir. Çünkü TCP/IP çok sayıda protokol ve yardımcı programlardan oluşan bir protokol kümesidir (protocol stack).
Network Kavramı




Ozgur Karatas 15/02/2003
Electronics and Computer Engineer okaratas@students.istanbul.edu.tr
Engineering Faculty - Istanbul University http://www.istanbul.edu.tr



Network Kavramı:
Network Nedir?

Bir veya birden fazla bilgisayarın; dosya ve veri alış verişi yapabilmesi için birbirine bağlanarak oluşturduğu yapıya “Network” denir. Network topolojisi 3 başlık altında incelenirler. LAN, WAN ve MAN olmak üzere yapılarına göre standartları vardır.
IP Routing




Ozgur Karatas 15/02/2003
Electronics and Computer Engineer
okaratas@students.istanbul.edu.tr
Engineering Faculty - Istanbul University http://www.istanbul.edu.tr


IP ROUTING

Büyük yapıdaki networkler segment adını verdiğimiz küçük parçalara bölünerek daha etkin bir hale getirilirler. Bu networkleri birbirine bağlamak için kullanılan aygıtlara Router denmektedir. Bu konuda pazar lideri ise Cisco Systems denebilir. Router'lar IP paketlerini bir networkten bir diğerine aktarırlar. Routing işlemi bir paketin bir networkteki bir aygıttan diğer bir networkteki bir aygıta gönderilmesidir. Router'lar uzak networklerin adreslerini oluşturdukları bir routing tablosunda tutarlar. Routing tablosu içindeki bilgiler manuel olarak ya da otomatik olarak tutulur. Networkteki makinaların adreslerin routing tablosunda otomatik olarak tutulması dynamic routing (dinamik yönlendirme) olarak adlandırılır. Bu işlem dynamic routing protokolü tarafından yapılmaktadır.
IP Nedir ?

'


'Ozgur Karatas 15/02/2003
'Electronics and Computer Engineer okaratas@students.istanbul.edu.tr
'Engineering Faculty - Istanbul University http://www.istanbul.edu.tr

'


'IP ADRESİ
'Daha önceki dökümanlarımızda network ve yapılarını basitçe tanımıştık. Bu networklar üzerinde bulunan istemci bilgisayarlar (client); birbirleri ile ethernet olarak bilinen ağ kartları ile iletişim kurarlar. Bu kullanılan ethernet kartlarının ayrı ayrı bir MAC adresi (donanım numarası) vardır. Bu ethernet kartları üretilirken verilen değişmez/eşşiz numaralardır.
'IP adresi; bir bilgisayara kullanıcı tarafından atanmış olan 32 bitlik bilgidir. Bu bilgi genelde rakamlardan oluşur. Ipv4 ve Ipv6 olmak üzere iki çeşit IP adresi mevcuttur. Bu IP adresleri birbirlerinden nokta ile ayrılırlar ve her bir nokta ile ayrılmış bölüme oktet denir. IP adresleri her biri onlu sayı 0 ila 255 arası bir sayıdır. Bu sayede farklı yerlerde bulunan bilgisayarların birbirleri ile daha sağlıklı haberleşmesi sağlanır. Aynı zamanda bilgisayarların internet protokolu üzerinden çalışmasını sağlayan tanımlamalardır.
'
Authenticated Routing For Ad Hoc Networks(ARAN)
Ad-Hoc ağlarda yönlendirme için kullanılan diğer protokollere göre güvenliğin daha ön planda tutulduğu bir yönlendirme protokolüdür. ARAN birçok saldırıyı önlemek için ve düzensiz davranışları tespit etmek için kriptografik belgeler kullanır. ARAN, ağdaki kötü niyetli düğümler ya da 3. şahıslar tarafından yürütülen saldırılara karşı istekle tetiklenen bir yol bulma algoritması olarak önerilmiştir. ARAN ile asıllama, mesaj bütünlüğü ve inkâr edememe gibi asgari güvenlik politikaları sağlanır. ARAN bir ön ruhsatlandırma süreci ile başlar. Daha sonra zorunlu bir uçtan uca asıllama aşaması ile devam eder. ARAN protokolünde yönlendirme mesajları kaynak hedefe giderken her sekmede doğrulanır ve kontrol edilir.
Ad-Hoc Ağlar
Ad Hoc ağ tamamen bağımsız olarak hareket eden bir grup kablosuz cihazdan oluşmaktadır. Bu cihazlara genel olarak düğüm adı verilir ve her düğüm bir yönlendirici (router) ve bir kullanıcıdan oluşuyormuş gibi düşünülebilir. Söz konusu düğümler herhangi bir merkezi cihaz olmadan kendi aralarında haberleşebilmektedir. Haberleşme işlemi tamamlandıktan sonra, düğümler hareket etmeye devam edebilir.